Өзгермелі климат жағдайында бидайды өсірудің агротехникасы


Жаңалықтар

Климаттың өзгеруі астық өнімділігінің төмендеуіне әкелуі мүмкін. Бұл жаһандық азық-түлік қауіпсіздігіне елеулі әсер етуі мүмкін, өйткені дақылдар негізгі азық-түлік көздерінің бірі болып табылады. Өнімділіктің төмендеуі жеткізілім тапшылығына байланысты азық-түлік бағасының өсуіне әкелуі мүмкін.Сондықтан осы саладағы қосымша зерттеулердің маңыздылығын түсіну қажет. Климаттың өзгеруі ауылшаруашылық өндірісі мен азық-түлік қауіпсіздігіне әсер ететін механизмдерді түсіну бейімделу стратегиялары мен азайту шараларын жасауға көмектеседі. Ауаның орташа жылдық температурасының тұрақты өсуі Қазақстанның барлық облыстарының аумағында байқалады. Экология, геология және табиғи ресурстар министрлігінің деректері бойынша Қазақстан аумағы бойынша орташа жылдық ауа температурасының көтерілуі әр 10 жыл сайын 0,32 ºС құрайды. Өз кезегінде температураның жоғарылауы, жауын-шашынның өзгеруі және ауа-райының жиі болуы бидай өндірісіне қатты әсер етеді.

Себу мерзімі бидайдың өсу және даму барысына терең әсер ететін дақылдарды өсірудің негізгі факторларының бірі болып табылады. Себу мерзімін таңдау-өсімдіктерді бүкіл вегетациялық кезеңде белгілі бір өсу жағдайларына қоюға мүмкіндік беретін агротехникалық әдіс, бұл олардың өнімділігіне айтарлықтай әсер етеді. Әсіресе, Солтүстік Қазақстан сияқты су ресурстары шектеулі өңірлер жағдайында себу мерзімін дұрыс жоспарлау қолда бар ылғалдың өнімділігі мен тиімді пайдаланылуына айтарлықтай әсер етуі мүмкін.Бұл мәселе үнемі зерттеушілердің назарында болғанына қарамастан, оны өндірушілерге жиі қайтаруға тура келеді, өйткені бұрын кең таралған сорттардан сәл өзгеше сорттық сипаттамалары бар жаңа буын сорттары жасалуда.

А.И. Бараев атындағы АШҒӨО-да жүргізілген көпжылдық зерттеулер қар ерігеннен кейін қалыптасатын жағдайлар мен жаздық бидайды себудің оңтайлы кезеңі арасында тікелей байланыс жоқ екенін көрсетеді. Ғылыми-өндірістік орталықтың тәжірибелерінде алынған мәліметтерге сәйкес, жаздық бидай дәнінің максималды өнімділігі көрсетілген күндерде анықталды: 1969 жылы – 20 мамырдан 4 маусымға дейін, 1972 жылы-10 мамырдан 20 мамырға дейін, 1987 жылы-20 мамырдан 25 мамырға дейін – 1993 жылы-10 мамырдан 20 мамырға дейін, 1996 жылы-15-30 мамыр аралығында, 2022 жылы 5-15 мамыр аралығында және 2023 жылы 20-30 мамыр аралығында. Бұдан шығатыны, оңтайлы себу кезеңі вегетациялық кезеңде жауын-шашын мен температураның көбірек таралуымен анықталады.Жаздық бидайдың өнімділігіне себу мерзімдерінің әсерін талдау көрсеткендей, орташа маусымдық сорттар 50 жылдан астам бақылауларда 20-25 мамыр аралығында себу кезінде ең жоғары өнімділікті қалыптастырды, ал 15-20 мамыр аралығында себу кезінде жоғары сапалы астық алынды. Маусымдағы жазғы жауын-шашынның ең жоғары деңгейінде себу мерзімі өнімділік деңгейіне айтарлықтай әсер етпейтіні анықталды. Жауын-шашынның шілдедегі ең жоғары деңгейінде себудің оңтайлы уақыты 20-30 мамыр аралығында болады. Тамызда жауын-шашынның максималды мөлшері болған кезде, тек 25 мамырдан 4 маусымға дейін себу кезінде ең жоғары астық өнімділігі қалыптасады. Алайда, жаздық бидайды себу мерзімінің оңтайлы кезеңін таңдағанда, жазғы кезеңде жауын-шашынның таралу сипатының соңғы онжылдықтарда өзгергенін ескеру қажет. Мысалы, орта есеппен 73 жыл ішінде жауын-шашынның ең көп мөлшері маусымда 30%, шілдеде 44% және тамызда 26% болды. Жауын-шашынның мөлшерін бақылау соңғы онжылдықта маусымдағы жазғы жауын-шашынның ең көп мөлшері 64% - ға дейін, ал шілде мен тамыздағы жазғы жауын-шашынның ең көп мөлшері сәйкесінше 27% және 9% - ға дейін төмендегенін көрсетеді.

Кезеңдер бойынша 1936-2020 жылдарға жауын-шашын, мм

(А.И. Бараев атындағы АШҒӨО метеостанциясының деректері)

Ылғалмен қамтамасыз ету деңгейін, жазғы кезеңнің климаттық жағдайларының болжамын ескере отырып, жаздық бидайдың максималды өнімділігін алу үшін оңтайлы себу мерзімдерін сақтау керек: қарапайым қара топырақтарда - 14-24 мамыр, оңтүстік қара топырақтарда-16-26 мамыр, қара қоңыр топырақтарда - 17-27 мамыр. Себу уақытын таңдағанда, топырақтың ылғалдылығын, ластануын, аязсыз кезеңнің ұзақтығын, сорттық ерекшеліктерін, егін себу мен жинауға арналған шаруашылықтың техникалық мүмкіндіктерін ескеру қажет. Себу орташа кеш сорттардан басталуы керек, оңтайлы мерзімнің екінші жартысы оңтүстік қара топырақ пен қара қоңыр топырақтарында және қарапайым және сілтіленген қара топырақ аймағында орташа және ортадан ерте пісетін сорттарды себу үшін қолданылуы керек.

Оңтайлы себу кезеңдерінің басында тұқым учаскелері себіледі. Оңтайлы мерзімдердің соңында мұқият аралық, себу алдындағы механикалық өңдеуден кейін немесе құрамында глифосат бар гербицидтерді себуден бірнеше күн бұрын қолданғаннан кейін көбірек ластанған алқаптарды себу керек. Себу жұмыстарын 8-10 күнде аяқтай алмайтын шаруашылық оны оңтайлы себу мерзімінен сәл ертерек бастауы керек. Бидайды 20 қыркүйектен кейін жинау, әдетте, 15 мамырға дейін себілгенге қарағанда астық өнімі мен сапасына үлкен зиян келтіретінін есте ұстаған жөн.

Ақмола облысының оңтүстік карбонатты топырақтарында жаздық жұмсақ бидай "А.И. Бараев атындағы АШҒӨО" ЖШС базасында BR10764908"Қазақстан өңірлері үшін өсірудің әртүрлі технологияларын салыстырмалы зерттеу негізінде өсіру технологиясының элементтерін, сараланған қоректендіруді, өсімдіктерді қорғау құралдарын және рентабельді өндіруге арналған техниканы қолдана отырып, ауыл шаруашылығы дақылдарын (дәнді, дәнді бұршақты, майлы және техникалық дақылдарды) өсірудің егіншілік жүйесін әзірлеу"ҒТП шеңберінде "Ауыл шаруашылығы дақылдарын өсірудің тиімді технологиялық схемаларын әзірлеу, трансферттеу "іс-шарасы бойынша 2021 жылдан 2023 жылға дейін себу мерзімдерін зерттеу жалғасты (5, 10, 15, 20, 25, 30 мамыр және 4 маусым).

2023 жылы Ақмола облысының көптеген аудандарында жаздық бидай және басқа да ауыл шаруашылығы дақылдарының дәндері өнімді жазғы жауын-шашын, жоғары ауа температурасы болмаған кезде және ыстық күндердің көрінісінде қалыптасты. Тиімді ауа температурасының қосындысы 0℃, 5℃ және 10℃ жоғары көпжылдық мәндерден сәйкесінше 14,8, 22,3 және 36,2% асып түсті. Ыстық күндер саны 35 градустан жоғары өсті. Осы көрсеткіштер бойынша ағымдағы жыл басқа жылдармен салыстырғанда құрғақ болды. Көптеген егістіктерде дәндердің пісетін кезеңінде топырақтың төменгі горизонттарындағы өнімді ылғал қоры өнімсіз қор деңгейінде болады.

Демек, себу мерзіміне байланысты салыстырмалы түрде максималды өнімділік 20 және 30 мамырда себу кезінде қалыптасты-7,5 ц/га. 2021-2022 жылдары 13,8-ден 19,1 ц/га-ға дейінгі ең жоғары өнімділік көрсеткіштері 5-15 мамыр аралығында себу кезінде алынды.

Қорытындылай келе, себу уақытының бидай өнімділігіне әсерін зерттеу ауыл шаруашылығындағы өзекті және маңызды міндет екенін атап өтуге болады. Зерттеу нәтижесінде алынған дәлелдер оңтайлы себу уақытын таңдау дақылдың соңғы нәтижесі мен өнімділігіне айтарлықтай әсер етуі мүмкін екенін көрсетеді.

Зерттеу нәтижелері өнімділіктің ең жоғары көрсеткіштерін қамтамасыз ететін дала аймағында себудің оңтайлы кезеңдерін анықтауға мүмкіндік береді. Алайда, өнімділікке сәтті әсер ету аймақтың климаттық ерекшеліктерін, топырақ жағдайлары мен ауылшаруашылық технологияларын ескере отырып, кешенді тәсілді қажет ететіндігін атап өткен жөн.

Сондықтан бидай себу уақытын дұрыс жоспарлау тұрақты және жоғары өнімділікке қол жеткізудің негізгі факторы болуы мүмкін. Ұзақ мерзімді перспективада бұл аймақтың азық-түлік қауіпсіздігіне және ауыл шаруашылығының тұрақты дамуына ықпал етеді.

Осылайша, осы саладағы қосымша зерттеулер үлкен маңызға ие және ауылшаруашылық өндірісінің тиімділігін арттыруға, сондай-ақ өзгермелі климаттық жағдайларға бейімделуге маңызды үлес қоса алады.


Ирмулатов Б.Р.,

А.ш.ғ.докторы

Ахылбекова Б.А.,

А.ш.ғ.магистрі

Нелис И.Л.,

кіші ғылыми қызметкер
скачать dle 12.0
2 918 -рет қаралды

Басқа да


Серіктестер
Наверх Наверх