Астана қаласында тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі мәселелері бойынша халықаралық ғылыми-практикалық конференция өтті


Жаңалықтар / Жаңалықтар


20-22 қыркүйекте Астана қаласында министрлердің, саясаткерлердің, ғалымдардың, тамақ өнімдері саласындағы жақын және алыс шетелдердің өндірушілері мен сарапшыларының қатысуымен "Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі" тақырыбында халықаралық ғылыми-практикалық конференция өтті.

Сәкен Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті Ресей халықтар достығы университетімен бірлесіп ұйымдастырған конференция тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі мәселелері бойынша терең талқылаулар мен пікірталастар өткізуге бағытталған.Үш күндік конференция барысында негізгі пікірталастар "Ауыл шаруашылығының тұрақты дамуы", "Қазақстан-Ресей-Африка: жаһандық азық-түлік қауіпсіздігі", "Азық-түлік қауіпсіздігі" және "Білім беру мен практикадағы Мега-трендтер" тақырыптары бойынша өтті. Басқа тақырыптардан жануарлар ауруларының алдын алуды, оларды анықталуы, дақылдарды өндіруде өсімдіктерді қорғаудың тиімді әдістерін қолдануды, ГМО проблемаларын және қоршаған ортаны қорғауды қамтыды. Азық-түлік қауіпсіздігі және сапасы жөніндегі конференция әлемге әйгілі профессорлар, сарапшылар, министрлер мен парламентшілер бірінші күні Халықаралық пленарлық және пікірталас бөлімінде сөз сөйледі.Екінші күні Сәкен Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университетінде "Тағам өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі" халықаралық конференциясының екінші күнінде қызу пікірталастар мен презентациялар жалғасты.

"Ауыл шаруашылығын орнықты дамыту" конференциясының секциялық отырысының жұмысына А.И. Бараев атындағы АШҒӨО ғалым-аграрлары да белсенді қатысты. Секция жұмысының басында іс-шара модераторы орталықтың адаптивті және агроландшафттық технологиясы зертханасының меңгерушісі Акшалов Канат Ашкеевич, өз презентациясында топырақтың жай күйі, егіншілік мәдениеті, ауыл шаруашылығы дақылдарының жоғары сапалы перспективалы сорттарын құру және әртүрлі минералды тыңайтқыштарды оңтайлы пайдалану жағдайында экологиялық сау тұқымдарды қолдану және сақтау мәселелерінен бастап конференцияның белгіленген тақырыбы трендінде әлемдік ғылыми ортада кеңінен танымал қазақстандық астық шаруашылығының ірі орталықтарының бірінің рөлі мен орнына назар аударды.

Конференцияны ұйымдастырушылар ауыл шаруашылығы саласындағы ел саясатының объективі арқылы өзінің ғылыми көзқарасын ұсынған осы секциядағы спикерлердің баяндамаларының тақырыптық палитрасын органикалық түрде ұсынғанын ерекше атап өткен жөн. Оның өкілді спикерлерінің бірі Германиядағы Зиген университетіндегі мәліметтер базасы мен зияткерлік жүйелерді басқару жөніндегі зерттеу орталығының директоры, ауыл шаруашылығында жасанды интеллектті пайдалану саласындағы әлемдегі көрнекті маман, профессор Маджид Фатхи болды.

"А.И. Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" биохимия және ауыл шаруашылығы дақылдарының сапасын технологиялық бағалау зертханасының меңгерушісі Светлана Михайловна Дашкевич өз презентациясында тыңдаушылар алдында ғалымдардың Солтүстік Қазақстан жағдайындағы ауыл шаруашылығы дақылдарының сапасын технологиялық бағалау жөніндегі жұмысын ұсынды. А.И. Бараеват. астық шаруашығы орталығынан астықтың алты сорты Қазақстанның селекциялық жетістіктерінің тізілімінде тұр. Соңғы екі жылда астықтың сапасы жоғары болды. Мысалы, каротиноидты пигменттер мен сары пигменттің көп мөлшері дәннің сапасын арттырады. Сондықтан сары пигмент шамамен 23 бірлік болуы керек, ал А.И. Бараев орталығында олар 32 бірлікке дейін өсуге қол жеткізді.

"Солтүстік Қазақстан ауыл шаруашылығы тәжірибе станциясы" ЖШС ауыспалы егіс және топырақты өңдеу зертханасының меңгерушісі Олег Юрьевич Соловьев өз сөзінде Солтүстік Қазақстанның азық-түлік қауіпсіздігі проблемаларын шешу үшін Солтүстік Қазақстан ауыл шаруашылығы тәжірибе станциясының селекциялық-тұқым шаруашылығы қызметінің ерекшеліктерін түсіндірді.

Ресей халықтар достығы университетінен Валерий Анатольевич Бурлуцкий дәнді, мал азығы және жеміс дақылдарының селекциясының аралық нәтижелерін анықтау бойынша жүргізіліп жатқан ғылыми зерттеулер туралы баяндама жасады. Тюмень мемлекеттік университетіндегі экологиялық және ауылшаруашылық биология институтының қызметкері Филимоненко Екатерина Анатольевна өз сөзінде егістік топырақтағы органикалық көміртектің қоры мен тұрақтылығы факторын түсіндірді. ҚАТЗУ энергетика факультетінің қауымдастырылған профессоры Арман Барлыкович Мирманов ақылды фермада нақты мал шаруашылығының элементтерін ілгерілету үшін мониторингтің IT құрылғыларын енгізуді таныстырды. Алтай мемлекеттік университетінің экономикалық география және картография кафедрасының профессоры Татаринцев Владимир Леонидович алтай өлкесіндегі жаздық жұмсақ бидайдың астық сапасының кеңістіктік-уақыттық динамикасын жақсарту жөніндегі жұмыс туралы айтып берді. ҚАТЗУ геодезия кафедрасының докторанты Маржан Тлеулиевна Кусайнова су басу аймақтарын картаға түсіру үшін қашықтықтан зондтау деректерін қолдану туралы баяндама жасады.Спикерлердің медиа-презентацияларындағы секцияда ұсынылған материалды неғұрлым қолжетімді және жедел етуге мүмкіндік беретін көптеген статистикалық кестелер, графиктер ұсынылды.

Жалпы, конференцияға қатысушылар шараның жоғары деңгейде ұйымдастырылғанын атап өтті, бұл пайдалы ақпарат алуға және тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін жақсарту бойынша белгіленген бағытта тиімді жұмысты ұйымдастыру саласында тәжірибе алмасуға мүмкіндік берді.

С.Сейфуллин атындағы ҚАТЗУ және Ресей халықтар достығы университеті командаларының академиялық еркіндігі аясындағы жұмыстың ғылыми тұрғыдан да, өндірістік жағынан да басым бағыттарды ілгерілету бойынша одан әрі ынтымақтастықта тараптардың өзара іс-қимыл нүктелерін анықтаудағы қызығушылығы мен үйлесімділігі ерекше болды, бұл қатысушылардың адамзаттың маңызды мәселелеріне қызығушылығын арттырды.

Тұтастай алғанда, барлық ұйымдастырылған панельдік пікірталастарда ерекше тренд қойылды, бұл ең алдымен, спикерлердің ұйымдастырылуы мен кәсібилігінің жоғары деңгейіне, азық-түлік қауіпсіздігі мәселелерінде әлемдік кеңістіктегі уақыт сын-қатерлеріне сәйкес келетін сөз сөйлеу тақырыптарының өзектілігі мен құрылымдылығына бағытталған жылы, демократиялық жағдай жасауға мүмкіндік берді.

скачать dle 12.0
3 169 -рет қаралды

Басқа да


Серіктестер
Наверх Наверх