А.И. Бараев атындағы АШҒӨО селекциясындағы жем-шөп дақылдарының сорттары фермерлер арасында үлкен сұранысқа ие


Главная / Жаңалықтар / Жаңалықтар

Еңөзектімәселелердіңбіріәрқашанденсаулықтысақтаужәнеадамныңөмірсүруұзақтығынарттырумәселесіболыпкелдіжәнеболыпқалабереді. Біздіңденсаулығымызкөбінесебізжейтінтамақпенанықталады. Қазіргіуақыттаұтымдытамақтануғаерекшеназараударылады, оныңнегізгітұжырымдамасыадамдықалыптыөмірсүруүшінқажетті энергия мен ақуызмөлшеріменқамтамасызетуболыптабылады. Қазіргіжағдайдаазық-түлікқауіпсіздігімәселелеріерекшеөзектіліккеие. Әлемдікхалықтыңөсуқарқыныазық-түлікжәнеауылшаруашылықөнімдерінөндіружылдамдығынанжоғары, ал негізгіазық-түлікөнімдерінқұруғақажеттіресурстардыңазаюынаәкелетінтенденциялармәселеніоданәріушықтырады.

Азық-түлікқауіпсіздігінқамтамасызетуэкономикалық, әлеуметтікжәнесаясиаспектілердіқамтитынкүрделі, жан-жақтыміндетболыптабылады. Соныменқатар, энергияныңнегізгікөзікөмірсуларға, ақуыздарғажәнемайларға бай тамақөнімдеріекенібелгілі. Олардыңішіндебіріншіорындықұрамында 70% - ғадейінкөмірсулар, сіңімділігіжоғарыжәнеадамныңкүнделіктірационыныңэнергетикалыққажеттілігініңжартысынанкөбінқамтамасызететінастықөнімдеріалады.

Қазақстан Республикасындағы негізг бағыттардың бірі топырақ құнарлылығын сақтау және өсірудің еңтөменгі технологияларын егізінде ауылшаруашылығы дақылдарының өсімдік шаруашылығын әртараптандыру болып қала береді. Жем-шөп және жарма дақылдары астығының тұрақты өндірілуін қамтамасыз ету астық өндірісінің ел экономикасындағы рөлін елеулі түрде арттырады және нығайтады, ауылшаруашылығы өндірісіне жер ресурстарының елеулі көлемін тартуға мүмкіндік береді, астық саласындағы халықтың жұмыспен қамтылуын арттырады, Қазақстан Республикасының экспорттық әлеуетін арттырады.

Жем шөп пен жарма дақылдарының ұлттық экономикалық маңызы белгілі бір жағдайларда олардың қасиеттері мен тағамдық құндылығын айтарлықтай өзгертпестен ұзақ уақыт сақтау қабілетімен, сондай-ақ жоғары тасымалдануымен анықталады. Қайта өңдеу арқылы алынған астық және жарма дақылдары мен өнімдері ұлттық қазына және елдің азық-түлік және экономикалық қауіпсіздігін қамтамасыз етудің қуатты факторы болып табылады.

"А.и. Бараев атындағы АШҒӨО" ЖШС-да зерттелетін астық жемдік дақылдарға арпа мен сұлы, жармаларға: қарақұмықжәне тары жатады. Бұл дақылдардың астығы азық-түлікке де, жем-шөпке де пайдаланылады.

2018-2020 жылдар аралығында "А.И. Бараев атындағы АШҒӨО" ЖШС-де жемдік және жарма дақылдарына селекциялық жұмыстар жүргізілген жоқ, өйткені осы бағдарламалар бойынша мемлекеттік қаржыландыру болған жоқ. Осыған байланысты бұл мәдениеттерге тиісті көңіл бөлінбеді. 2021 жылы А.И. Бараев атындағы АШҒӨО дәнді-жемдік және жарма дақылдарын селекциясы зертханасы қызметкерлерінің ұжымы арпа, сұлы, қарақұмық және тары селекциясы бойынша жұмысты қайта бастады. Селекциялық жұмыстың негізгі басымдығы осы дақылдардың сапалы және бәсекеге қабілетті сорттарын құру болып қала береді.

Қазақстан Республикасы Үкіметінің Ауыл шаруашылығы тауар өндірушілерінің алдына қарақұмық, картоп, қант қызылшасы сияқты әлеуметтік маңызы бар дақылдардың азық-түлік тауарларымен ішкі нарықты қамтамасыз ету міндеті қойылды. Осыған байланысты, 2020 жылы қарақұмықтың егіс алаңы 2019 жылғы деңгеймен салыстырғанда 39 мың гектарға ұлғайтылды және 103 мың га құрады. ел бойынша қарақұмықтың орташа өнімділігі 1,5-1,7 т/га құрайды, бірақ жақсы агротехнологиямен ол 2,5-3,0 т/га бере алады.Төмен өнімділік ылғалға деген сұраныстың жоғарылауымен, жемістердің төмен орналасуымен, жапырақ беті мен генеративті мүшелердің бір уақытта қалыптасуымен, ауылшаруашылық технологиясының төмендігімен түсіндіріледі. Жинау кезінде алынған сабанды және әсіресе үгінділерді мал азығына пайдалануға болады.

Қазақстан Республикасында тарының орташа өнімділігі-1,19-1,55 т/га, бірақ озық шаруашылықтарда тары 3,0-4,5 т/га-дан алынады.Егін жинау кезінде алынған тары сабаны-малдың барлық түрлері үшін тамаша тағам.

Фермерлер арасында "А.И. Бараев атындағы АШҒӨО"ЖШС селекциясының жемдік-жемдік дақылдарының сорты ерекше танымал. ҚР АШМ деректері бойынша 2020 жылы арпаның егіс алаңы Қазақстан Республикасы бойынша барлығы 1 969 979,43 га құрады, оның ішінде 636 154 га (32,3%) біздің орталықтың селекция сорттары алып жатыр. Мәселен, Астана 2000 жаздық арпасының сорты тек Ақмола облысында 298 650 га алқапты алып жатыр, Бұл сорт Солтүстік Қазақстан, Қостанай және Павлодар облыстарында да елеулі алаңдарды алып жатыр.

Жаздық сұлы егіс алқаптарының құрылымында 211 683,042 га жерді алып жатыр, оның ішінде АШҒӨО сорттары - 20 847,5 га (9,8 %). Жаздық сұлы сорттарының ішінде ең жақсы көретіндері: Битик және Арман, Қазақстанның солтүстік аймақтарында осы сорттардың алатын ауданы сәйкесінше 9 906 және 9 554 га құрайды. Ерте көктемде арпа мен сұлы ең пластикалық дақылдар ретінде тұрақты өнім береді, ел бойынша орташа есеппен 1,6 т/га құрайды, содан кейін бұл дақылдардың ықтимал өнімі ретінде гда 3-7 т/га дейін жетуі мүмкін.

Бүгінгі күні Қазақстан Республикасында пайдалануға ұсынылатын Селекциялық жетістіктердің мемлекеттік тізіліміне: жаздық арпаның 6 сорты, жаздық сұлының 5 сорты, тарының 3 сорты және қарақұмықтың 4 сорты енгізілді, бірақ республика ауқымында бұл сандар маңызсыз аз.

Селекция үшін үлкен шыдамдылық, уақыт, адалдық және шығармашылық қажет. Бұл процесс қажетті сипаттамалары бар бастапқы генетикалық материалды таңдаудан басталады және кем дегенде алты жылдан кейін, негізінен он-он екі жылдан кейін жаңа сорт немесе гибрид құрумен аяқталады. Бұл жұмыс жүрегі әлсіздер үшін емес!

Жаңа сортты коммерциялық өндіріске енгізу үшін оны мұқият тексеру керек. Сынақтар әр түрлі өндіріс түрлері мен ауа-райы жағдайында өткізіледі. Сорттың белгілі бір өсу жағдайларына қалай әсер ететінін және оның күшті және әлсіз жақтары қандай екенін білу қажет. Осыдан кейін ғана осы сынақтар кезінде ең жақсы көрсеткіштер бойынша бөлінген сорттар келесі кезеңге жіберіледі. Сортты өндіріске енгізу үшін мемлекеттік сынақтар және оның барысында алынған сараптамалық бағалау міндетті шарт болып саналады: оны белгілі бір аймақта аудандастырылған басқа сорттармен салыстырып, оның алдыңғы сорттармен салыстырғанда қандай да бір көрсеткіштер бойынша бөлінгенін немесе бөлінбегенін шешу керек.

Көпжылдық зерттеулердің, будандастырудың, селекциялардың және сынақтардың нәтижесінде ақиқаттың сәті келеді. Барлық қажетті сипаттамалардың үйлесімі жем мен жарма дақылдарының жаңа түрін жасауға әкеледі. Құрылған сорт тіркеуден өтіп, жаңа селекциялық жетістік ретінде коммерциялық өндіріске енгізіледі. Жаздық арпа, жаздық сұлы, қарақұмық және тары сорттарына деген қажеттілік өте зор болғандықтан, жем мен жарма дақылдарын таңдауды жалғастыру, нығайту және жоғары деңгейге көтеру қажет.


Ирина Ошергина, дәнді-бұршақ, дәнді-жемдік, майлы және жарма дақылдардың селекциясы бөлімінің меңгерушісі

скачать dle 12.0
355 -рет қаралды

Басқа да


Серіктестер
Наверх Наверх