Солтүстік Қазақстандағы ауыл шаруашылығы дақылдарының селекция тарихы
Жаңалықтар
Солтүстік Қазақстандағы ауыл шаруашылығы дақылдары селекциясының тарихы Социалистік Еңбек Ері, КСРО Мемлекеттік (Сталиндік) сыйлығының лауреаты, академик В. П. Кузьминнің есімімен байланысты.
Бірінші кезеңде Валентин Петрович жаздық бидайдың, арпа, сұлы, тары, қарақұмық, бұршақ, күздік қара бидай, зығыр, күнбағыс, арыш, жоңышқа, алшақ, еркекшөп және бидайдың жергілікті түрлерінің селекциялық құндылығын зерттеді. Қуаң климаттың әсері дәндегі ақуыз құрамының артуына алып келеді. Бірақ құрғақшылық, жеккөрушілік, аяз, кейде күзде тат, бастың склероциясының және дау-дамайдың қоспалары ұсақ, бұрыштық, аршылған, ластанған, күңгірт-сұр түсті дәннің пайда болуына ықпал етеді. Осыған байланысты Сібір мен Қазақстанның солтүстігіндегі нан астығының тұрақты ақаулары екінші сұрыпты нан ретінде анықталды. Жергілікті жағдайларда өсіру нәтижесінде егістік дақылдардың көптеген формаларының еленуі биологиялық және физиологиялық қасиеттері бойынша өте құнды формалардың жинақталуына әкелді: құрғақшылыққа, суыққа төзімді, жалпы өміршеңдік. Әсіресе, бұл климаттық ұқсастығы бойынша жер шарының құрғақшыл аудандарынан алынған шетелдік сорттарды салыстыра отырып, жаздық жұмсақ және қатты бидай бойынша айқын анықталды. Жергілікті жағдайлар үшін шетелдік бірде-бір сорттан бөліп алу мүмкін болмады, бұл Қазақстанның солтүстік климатына байланысты болды. Бұл нәтиже одан әрі селекциялық жұмыстың бағытын анықтау кезінде ескерілді.
Сібір мен Қазақстанның жергілікті материалы селекцияның жоспарлы дамуында үлкен рөл атқарды. Ерте көктем кезеңінде жаздық бидайға суыққа төзімділік беру үшін Валентин Петрович жаздық және күздік бидай түрлерін будандастыруды шешті. Зерттеудің көп қырлылығы Валентина Петровичке бір мезгілде түрлі ауыл шаруашылығы дақылдарының кең спектрі бойынша (40-тан астам) сорттар жасауға мүмкіндік берді. Жұмсақ және қатты бидай, күздік бидай, арпа, қара бидай, қарақұмық (қазақша), күнбағыс (8 сорт), Шортанды 41 сорты Кеңес Одағының 17 облысында аудандастырылды, картоп (6 сорт), бұршақ, арыш (Шортанды сорты), жоңышқа (Шортанды 2 сорт), зығыр (9 сорт), бұршақ, нут, таңқурай, бұрынғы КСРО азық-түлік балансында маңызды рөл атқарған.
2 230 -рет қаралды