А.И. Бараев ат. АШҒӨО-ның биохимия және ауылшаруашылық дақылдарының сапасын технологиялық бағалау зертханасының ғалымдары рапс, күнбағыс және зығыр тұқымдарының майлық құрамы бойынша ғылыми зерттеулер жүргізуде
Жаңалықтар
А.И. Бараев ат. АШҒӨО-ның биохимия және ауылшаруашылық дақылдарының сапасын технологиялық бағалау зертханасының ғалымдары қоректік заттар мен ауыспалы егістердің дақылдары арасындағы байланыстың физиологиялық және биохимиялық негіздерін ашты, солтүстікқазақстандық бидай сорттарының араласу құндылығын және тұқым мен резервтік заттардың сапасы арасындағы байланысты зерттеді.
Зертханада рапс, күнбағыс және зығыр тұқымдарының май құрамы туралы ғылыми зерттеулер жүргізіледі және селекционерлерге ұсыныс-кеңестер беріледі. Ақуыз маркерлерінің негізінде құрамында дән маңызы (клейковины) бар глутениннің жеке фракцияларының глютенмен байланысы және қарапайым бидайдың валориметриялық бағалауы орнатылды. Зертханадан алынған мәліметтер негізінде Орталықтағы белгілі бір тәжірибеде қандай сорттар мен технологияларды қолданатындығын жоспарлайды.
Орталық мамандарының көктемгі егіс жұмыстары кезінде эксперттер ауылшаруашылық дақылдарының сапасын бағалаудың барлық процестерін іс жүзінде көрсетіп, өздерінің білімдері мен тәжірибелерін жас ұрпаққа берілуіне ерекше назар аударады. Осылайша, биохимия және ауылшаруашылық дақылдарының сапасын технологиялық бағалау зертханасының практиканттары жұмсақ бидайдан нан пісіру қасиеттерін бағалау критерийі – дән маңызының (клейковиннің) мөлшері мен сапасын анықтауды үйренді; бидайдың ұндық қасиеттерін бағалаудағы маңызды параметр - бидай дәндерінің жылтырлығын анықтау; сонымен қатар бидай дәнінің толық масштабтағы салмағын анықтауды үйренді.
Зертханада рапс, күнбағыс және зығыр тұқымдарының май құрамы туралы ғылыми зерттеулер жүргізіледі және селекционерлерге ұсыныс-кеңестер беріледі. Ақуыз маркерлерінің негізінде құрамында дән маңызы (клейковины) бар глутениннің жеке фракцияларының глютенмен байланысы және қарапайым бидайдың валориметриялық бағалауы орнатылды. Зертханадан алынған мәліметтер негізінде Орталықтағы белгілі бір тәжірибеде қандай сорттар мен технологияларды қолданатындығын жоспарлайды.
Орталық мамандарының көктемгі егіс жұмыстары кезінде эксперттер ауылшаруашылық дақылдарының сапасын бағалаудың барлық процестерін іс жүзінде көрсетіп, өздерінің білімдері мен тәжірибелерін жас ұрпаққа берілуіне ерекше назар аударады. Осылайша, биохимия және ауылшаруашылық дақылдарының сапасын технологиялық бағалау зертханасының практиканттары жұмсақ бидайдан нан пісіру қасиеттерін бағалау критерийі – дән маңызының (клейковиннің) мөлшері мен сапасын анықтауды үйренді; бидайдың ұндық қасиеттерін бағалаудағы маңызды параметр - бидай дәндерінің жылтырлығын анықтау; сонымен қатар бидай дәнінің толық масштабтағы салмағын анықтауды үйренді.
723 -рет қаралды