Жаздық жұмсақ бидай селекциясы зертханасы
Бөлімдер мен зертханалар / Бидай селекциясы бөлімі
Зертхана тарихы
Солтүстік Қазақстанда селекциялық жұмысты ұйымдастыру 1936 жылы селекционер В.П.Кузьминнің Шортандинская тәжірибе станциясын құруынан басталды. Селекцияны Валентин Петрович көптеген дақылдармен (шамамен 29) бастады, негізгілері: жаздық жұмсақ және қатты бидай, күздік қара бидай, картоп, зығыр, күнбағыс, тары, қарақұмық, түйе, жүгері, арпа, сұлы, емле, құмай, бұршақ , ноқат, үрме бұршақ, соя, жасымық, жоңышқа, лемантия, май көкнәрі, қытайлық шалғам, мақсары, қарасора және т.б. Алғашқы екі онжылдықта ол жергілікті нан мен олардың ботаникалық құрамын, сондай-ақ БЕИ (ВИР) коллекциясын мұқият зерттеді. Бидайдың жергілікті формаларын және шетелден шыққан сорттарды зерттеу нәтижесінде бұл аймақ үшін сұрыптың экологиялық типі анықталды. Батыс Сібір типіндегі бидай Қазақстанның солтүстік аймақтарының климаттық жағдайына қолайлы болды. Н.Л. Удольская тапқан бидайдың бұл экологиялық түрі ұзақ уақытты өңдеу және түтікке шығуымен, шашыраңқы және жартылай таралған бұта пішінімен, мықты тамыр жүйесімен, қою жасыл түсімен және жапырақтардың өсуімен ерекшеленді. Көктемнің қолайсыз жағдайларын және жаздың басын өткізгеннен кейін, мұндай сорттар сәтті дамып, жаздың ортасында жазғы жауын-шашынның максимумымен сәйкес келеді.
Алғаш рет Солтүстік Қазақстанда В.П.Кузьмин жаздық бидайды күздік бидаймен айқастыра бастады, өнімділік және суыққа төзімділіктің маңызды көзі ретінде, тұқымдық тамырлар саны бойынша құрғақшылыққа төзімді генотиптер таңдауын қолданды және «тамырлылық» терминін енгізді. Акмолинка 1 Қазақстанның солтүстігіндегі алғашқы синтетикалық селекция болды. 1945 жылы Ақмолинка 1 Қазақстанның Солтүстік аймақтарында аудандастырылды және 20 жылдан астам уақыт бойы егілді. Ақмолинка 1-дің егіс алқабы 3,5 миллион гектарға жетті.
Будандастыру кезінде жергілікті селекциялық бидайдың жоғары өнімді сорттары аналық формасы ретінде алынған кезде жақсы нәтижелерге қол жеткізілді, оның генотипінде сатылы айқастар кезінде бірқатар құнды белгілер, оның ішінде дәннің сапасы жинақталды. Жоғары өнімділік қасиеттерді және климаттық төзімділікті сақтай отырып, астықтың технологиялық қасиеттерін арттыру үшін бұл сорттар әлемдік сұрыптаудағы күздік және жаздық бидайдың ең жақсы сорттарымен қиыстырылды.
Қазақстанның солтүстігінде күшті жаздық жұмсақ бидайдың алғашқы сорттарының бірі Мильтурум 45 (ВНИИЗХ) жаздық жұмсақ бидайдың гибридті сортын күздік бидаймен Кооператорка (Украина) айқастыруынан алынған Целиноградка сорты болды. Күрделі айқастырулардың өнімі болып табылатын Целиноградка сорты Канада, Украина, Сібір және Қазақстанның жаздық және күздік бидайының ең жақсы сорттарының жақсы қасиеттерін біріктіреді.
Кейінірек академик В.П.Кузьминнің басшылығымен жаздық жұмсақ бидайдың сорттары - Акмолинка 1, Акмолинка 5, Снегурка, Шортандинка, Целиноградка, Пиротрикс 28, Целинная 21 жасалды.
Ауыл шаруашылығындағы ғылыми-техникалық прогрестің қазіргі кезеңінде сорттың рөлі мен маңызы едәуір өсті. Сорттарға жоғары талаптар қойылады. Сорт механикаландырудың, химияландырудың заманауи деңгейіне, оны өсіруге бағытталған агротехникалық әдістердің барлық кешеніне сәйкес келуі керек. Әйтпесе, оны өсіруге кеткен материалдық және моральдік шығындар өніммен өтелмейді немесе оның құны тым жоғары болады.
Дарынды селекционер академик В.К.Мовчан Солтүстік Қазақстанда алғаш рет сыналған қысқы сорттарды көктемгі сорттармен айқастыру әдісін сәтті қолданды, оларды В.П. Кузьмин Астана және Ақмола жаздық жұмсақ бидайдың сорттарын жасау кезінде дәлелдеген болатын. В.К. Мовчан күздік бидай сорттарын көктемгі сорттарға айналдырды, содан кейін оларды айқастыру кезінде аналық формалар ретінде қолданды.
1998 жылы Ақмола және Солтүстік Қазақстан облыстарында пайдалануға арналған жаңа «Ақмола 2» сорты мақұлданды, ол Lutescens M 808 (қысқы Мироновская 808 сортынан) трансформацияланған желісін Целинная 60 көктемгі сортымен қиып өтіп, жоғары өнімділікті біріктіреді. құрғақшылыққа төзімділік. 2011 жылы сорттың конкурстық сортында алынған максималды өнім 42,2 ц / га құрады. Экологиялық сынаққа сәйкес 2008 жылы Солтүстік Қазақстан SOS-да «Ақмола 2» сорты өнімділігі бойынша «Омская 19» стандартынан 1,3 ц / га асып түсіп, 28,7 ц / га өнімді құрады.
Сорт орташа пісетін, тұрақтылыққа төзімді, ұнның ұнтақтайтын және пісіретін жоғары қасиеттеріне ие: глютен мөлшері - 28-33%, ақуыз - 15-17%, ұнның беріктігі - 304 - 471 еа, наубайхананың жалпы рейтингі - 4,0 -4, 5 ұпай. Сорт Ақмола облысы үшін стандарт ретінде қабылданады. 2018 жылы «Ақмола 2» сорты бойынша егіс алқабы 1,3 миллион гектардан астамды құрады.
1998 жылы Ақмола және Солтүстік Қазақстан облыстарында пайдалануға арналған жаңа «Ақмола 2» сорты мақұлданды, ол Лютесценс М 808 (қысқы Мироновская 808 сортынан) трансформацияланған сызығы мен Целинная 60 көктемгі сортымен айқасқанынан алынып, жоғары өнімділік пен құрғақшылыққа төзімділікке ие. 2011 жылы сорттың конкурстық сортында алынған максималды өнім 42,2 ц / га құрады. Экологиялық сынаққа сәйкес 2008 жылы Солтүстік Қазақстан SOS-да «Ақмола 2» сорты өнімділігі бойынша «Омская 19» стандартынан 1,3 ц / га асып түсіп, 28,7 ц / га өнімді құрады.
Сорт орташа қарқында пісетін, тұрақтылыққа төзімді, ұндық және пісірімділік жоғары қасиеттеріне ие: глютен мөлшері - 28-33%, ақуыз - 15-17%, ұнның беріктігі - 304 - 471 е.а., наубайхананың жалпы рейтингі - 4,0 - 4, 5 ұпай. Сорт Ақмола облысы үшін стандарт ретінде қабылданады. 2018 жылы «Ақмола 2» сорты бойынша егіс алқабы 1,3 миллион гектардан астамды құрады.
Астана сорты И-2959 арқылы Целинная 90 (Лютесценс И -2959 Ильичевка күздік бидай сортынан алынды) айқастыру арқылы алынды. Астана Ақмола 2 стандартына қарағанда 1-3 күн бұрын піседі. Сорт ерте жетілу мен өнімділікті сәтті біріктіреді. 2011 жылы конкурстық сорт сынауында алынған максималды өнім 37,1 ц/га құрады. Экологиялық сынаққа сәйкес 2008 ж. Солтүстік Қазақстан СОС-да, Астана 28,5 ц / га өнімді құрап, өнімділігі бойынша 1,1 ц / га-ға Омская 19 стандартынан асып түсті.
Астана сорты құрғақшылыққа төзімділігімен, мықты, тегістелген сабағымен, жеңіл пісетіндігімен және сабақтың зиянкестеріне қарсы тұруымен ерекшеленеді, дәннің сапасы жоғары: натурасы - 780-810 г / л, жылтырлығы- 60 - 70%, глютен - 31-38%, ақуыз - 15 - 17%, ұнның беріктігі - 300-500 е.а., жалпы наубайхана ұпайы - 4,3-4,8 балл. Астана сорты бойынша егіс алқабы 2018 жылы 839 мың га құрады. Сорт 2004 жылдан бастап Ақмола және Солтүстік Қазақстан облыстарында қолдануға рұқсат етілген.
Жақсартылған Шортандинская 95 сортын (А.С. Ермилов, Р.Н. Оковитая, А.Т. Бабкенов және басқалар) өсіру кезінде, академик В.П. Кузьмин жасаған Целинная 21, Пиротрикс 28 бидай сорттары пайдаланылды.
Бұл сорт пиротрикс 28 / Джастин // Целинная 21/3 / Целинная 60 / Лютесценс 57-76 гибридті популяциясынан жаппай іріктеу әдісімен алынған. Орташа кеш пісетін сорт. Вегетациялық кезең 95-100 күнді құрайды, шаруашылық құнды белгілердің кешеніне ие: өнімділігі жоғары, құрғақшылыққа төзімді, ірі дәнді, Целинная юбилейная стандарт деңгейінде аурулар мен зиянкестерге төзімді. Ерекшелігі - дамыған жапырақ аппараты және мықты сабан. Экологиялық сынақ бойынша Солтүстік-Қазақстандық СОС 2007-2008 жж. жақсартылған Шортандинская 95 өнімі 23,3 ц / га құрады, бұл Омская 19 стандартына қарағанда 1,7 ц / га жоғары, ал 2011 жылы алынған максималды өнім 45,1 ц / га құрады. Жақсартылған Шортандинская 95 сорты жылтырлылық құрамы 60-70% деңгейінде құрайды, дәнді дақылдар - 780-800 г/ л, ақуыз - 15-16%, шикі глютен - 30-32%, клейковина сапасы - 60-75 дана ИДК. Технологиялық және нан пісіру сапалары бойынша ол Целинная юбилейная стандартты сортынан кем түспейді және «күшті» бидай тобына жатады. Егістік алаңы 2018 жылы 1,2 миллион гектарға жетті. 2006 жылдан бастап бұл сұрып Ақмола және Солтүстік Қазақстан облыстарында Қазақстан Республикасында қолдануға рұқсат етілген селекциялық жетістіктердің мемлекеттік тізіміне енгізілді.
В.П.Кузьмин «... икемділік мен бейімделу тұрғысынан жақсы материал жасау әр түрлі себу мерзімдерінде ауыспалы агротехникалық фондарда сорттарды сұрыптауға және бағалауға мүмкіндік береді: а) оңтайлы себу мерзімдері және б) ерте себу күз ... ...
Қазіргі уақытта жаздық жұмсақ бидайды өсіру бөлімі жаңадан жасалған сорттардың экологиялық икемділігі мен тұрақтылығы мәселелерін зерттеп жатыр, перспективалы және гибридті материалдарды зерттеу топырақтың су және қоректік режимінде қарсы қойылған үш агрофонда жүргізіліп жатыр. Қанықтырғыш айқастырулар қоңыр және бағаналы тот пен септориоздың күйуіне төзімді бастапқы материал жасау мақсатында өткізіледі. КСИ питомнигінде тұқым өсіру процесінің соңғы кезеңінде қоңыр және сабақ татына төзімді, сонымен бірге жоғары өнімділікті, құрғақшылыққа төзімділікті, ерте пісіп жетілу мен дәннің сапасын біріктіретін бірнеше перспективалы бағыттар сыналады.
2018 жылы Таймас деген атпен жаздық жұмсақ бидайдың жаңа сорты жасалды, бұл қазақ тілінен аударғанда мақсатқа қарай тұрақты түрде жылжуды білдіреді.
Бұл сорт Дуэт сортын 101 / 94-1 сызығына айқастыру арқылы алынған. Сорт- эритроспермум (eritrospermum). Сорт орташа пісетін типке жатады. Сорт дамудың барлық кезеңдерінде құрғақшылыққа төзімді, бұл жоғары өнімділікті қамтамасыз етеді. Жапырылуға төзімді. Қоңыр татқа орташа төзімді. Сорт өнімділігі жоғары, орта есеппен үш жыл бойы КСИ питомнигінде сынақтан өткенде 25,5 ц / га өнім жинап, «Ақмола 2» стандартынан 2,5 ц / га асып түсті. Өндірістік сынақтарда Таймас сорты «Ақмола 2» стандартынан 6,3 ц / га асып түсті, ал өнімділік 21,7 ц / га стандартты. Экологиялық сынаққа сәйкес 2018 жылы «Солтүстік Қазақстан SOS» ЖШС-де жаңа сорттың шығымы орта есеппен 35,2 ц / га құрады, бұл стандартты «Омская 35» сортынан 2,5 ц / га жоғары, осындай көрсеткіштер бойынша «Ақмола 2» стандарты. ақуыз мөлшері - 15,7%, глютен - 32,3%, қамырдың деформациялануының өзіндік жұмысы - 297 бірлік, стандартты Ақмола 2 сорты үшін: 13,8%; 30,1%; 277 е.а. сәйкесінше. Басқа сапа көрсеткіштері бойынша ол Ақмола 2 деңгейінде: табиғи салмағы - 785 г / л, шыны тәрізділігі - 54%, глютен сапасы - 80 бірлік ИДК және жалпы наубайхана белгісі - 4,6 балл; стандарт 793 г / л құрайды; 53%; 76 бірлік ИДК және сәйкесінше 4,5 балл. Сорт төгілуге төзімді және механикаландырылған жинауға жарамды. Қазақстанның солтүстік аймақтарында өсіруге оңтайлы.
Осылайша, 85 жылғы «А.И. Бараев ат. АШҒӨО» ЖШС-де селекциялау жұмыстары нәтижесінде жаздық жұмсақ бидайдың 27 сорты жасалды және аудандастырылды. Академик В.П. Кузьмин қалдырған бай мұраны ғылыми қолдану және мақсатты пайдалану селекционерлерге осы бағалы дақылдың жоғары өнімді сорттарын жасауға мүмкіндік берді.
Солтүстік Қазақстанда селекциялық жұмысты ұйымдастыру 1936 жылы селекционер В.П.Кузьминнің Шортандинская тәжірибе станциясын құруынан басталды. Селекцияны Валентин Петрович көптеген дақылдармен (шамамен 29) бастады, негізгілері: жаздық жұмсақ және қатты бидай, күздік қара бидай, картоп, зығыр, күнбағыс, тары, қарақұмық, түйе, жүгері, арпа, сұлы, емле, құмай, бұршақ , ноқат, үрме бұршақ, соя, жасымық, жоңышқа, лемантия, май көкнәрі, қытайлық шалғам, мақсары, қарасора және т.б. Алғашқы екі онжылдықта ол жергілікті нан мен олардың ботаникалық құрамын, сондай-ақ БЕИ (ВИР) коллекциясын мұқият зерттеді. Бидайдың жергілікті формаларын және шетелден шыққан сорттарды зерттеу нәтижесінде бұл аймақ үшін сұрыптың экологиялық типі анықталды. Батыс Сібір типіндегі бидай Қазақстанның солтүстік аймақтарының климаттық жағдайына қолайлы болды. Н.Л. Удольская тапқан бидайдың бұл экологиялық түрі ұзақ уақытты өңдеу және түтікке шығуымен, шашыраңқы және жартылай таралған бұта пішінімен, мықты тамыр жүйесімен, қою жасыл түсімен және жапырақтардың өсуімен ерекшеленді. Көктемнің қолайсыз жағдайларын және жаздың басын өткізгеннен кейін, мұндай сорттар сәтті дамып, жаздың ортасында жазғы жауын-шашынның максимумымен сәйкес келеді.
Алғаш рет Солтүстік Қазақстанда В.П.Кузьмин жаздық бидайды күздік бидаймен айқастыра бастады, өнімділік және суыққа төзімділіктің маңызды көзі ретінде, тұқымдық тамырлар саны бойынша құрғақшылыққа төзімді генотиптер таңдауын қолданды және «тамырлылық» терминін енгізді. Акмолинка 1 Қазақстанның солтүстігіндегі алғашқы синтетикалық селекция болды. 1945 жылы Ақмолинка 1 Қазақстанның Солтүстік аймақтарында аудандастырылды және 20 жылдан астам уақыт бойы егілді. Ақмолинка 1-дің егіс алқабы 3,5 миллион гектарға жетті.
Будандастыру кезінде жергілікті селекциялық бидайдың жоғары өнімді сорттары аналық формасы ретінде алынған кезде жақсы нәтижелерге қол жеткізілді, оның генотипінде сатылы айқастар кезінде бірқатар құнды белгілер, оның ішінде дәннің сапасы жинақталды. Жоғары өнімділік қасиеттерді және климаттық төзімділікті сақтай отырып, астықтың технологиялық қасиеттерін арттыру үшін бұл сорттар әлемдік сұрыптаудағы күздік және жаздық бидайдың ең жақсы сорттарымен қиыстырылды.
Қазақстанның солтүстігінде күшті жаздық жұмсақ бидайдың алғашқы сорттарының бірі Мильтурум 45 (ВНИИЗХ) жаздық жұмсақ бидайдың гибридті сортын күздік бидаймен Кооператорка (Украина) айқастыруынан алынған Целиноградка сорты болды. Күрделі айқастырулардың өнімі болып табылатын Целиноградка сорты Канада, Украина, Сібір және Қазақстанның жаздық және күздік бидайының ең жақсы сорттарының жақсы қасиеттерін біріктіреді.
Кейінірек академик В.П.Кузьминнің басшылығымен жаздық жұмсақ бидайдың сорттары - Акмолинка 1, Акмолинка 5, Снегурка, Шортандинка, Целиноградка, Пиротрикс 28, Целинная 21 жасалды.
Ауыл шаруашылығындағы ғылыми-техникалық прогрестің қазіргі кезеңінде сорттың рөлі мен маңызы едәуір өсті. Сорттарға жоғары талаптар қойылады. Сорт механикаландырудың, химияландырудың заманауи деңгейіне, оны өсіруге бағытталған агротехникалық әдістердің барлық кешеніне сәйкес келуі керек. Әйтпесе, оны өсіруге кеткен материалдық және моральдік шығындар өніммен өтелмейді немесе оның құны тым жоғары болады.
Дарынды селекционер академик В.К.Мовчан Солтүстік Қазақстанда алғаш рет сыналған қысқы сорттарды көктемгі сорттармен айқастыру әдісін сәтті қолданды, оларды В.П. Кузьмин Астана және Ақмола жаздық жұмсақ бидайдың сорттарын жасау кезінде дәлелдеген болатын. В.К. Мовчан күздік бидай сорттарын көктемгі сорттарға айналдырды, содан кейін оларды айқастыру кезінде аналық формалар ретінде қолданды.
1998 жылы Ақмола және Солтүстік Қазақстан облыстарында пайдалануға арналған жаңа «Ақмола 2» сорты мақұлданды, ол Lutescens M 808 (қысқы Мироновская 808 сортынан) трансформацияланған желісін Целинная 60 көктемгі сортымен қиып өтіп, жоғары өнімділікті біріктіреді. құрғақшылыққа төзімділік. 2011 жылы сорттың конкурстық сортында алынған максималды өнім 42,2 ц / га құрады. Экологиялық сынаққа сәйкес 2008 жылы Солтүстік Қазақстан SOS-да «Ақмола 2» сорты өнімділігі бойынша «Омская 19» стандартынан 1,3 ц / га асып түсіп, 28,7 ц / га өнімді құрады.
Сорт орташа пісетін, тұрақтылыққа төзімді, ұнның ұнтақтайтын және пісіретін жоғары қасиеттеріне ие: глютен мөлшері - 28-33%, ақуыз - 15-17%, ұнның беріктігі - 304 - 471 еа, наубайхананың жалпы рейтингі - 4,0 -4, 5 ұпай. Сорт Ақмола облысы үшін стандарт ретінде қабылданады. 2018 жылы «Ақмола 2» сорты бойынша егіс алқабы 1,3 миллион гектардан астамды құрады.
1998 жылы Ақмола және Солтүстік Қазақстан облыстарында пайдалануға арналған жаңа «Ақмола 2» сорты мақұлданды, ол Лютесценс М 808 (қысқы Мироновская 808 сортынан) трансформацияланған сызығы мен Целинная 60 көктемгі сортымен айқасқанынан алынып, жоғары өнімділік пен құрғақшылыққа төзімділікке ие. 2011 жылы сорттың конкурстық сортында алынған максималды өнім 42,2 ц / га құрады. Экологиялық сынаққа сәйкес 2008 жылы Солтүстік Қазақстан SOS-да «Ақмола 2» сорты өнімділігі бойынша «Омская 19» стандартынан 1,3 ц / га асып түсіп, 28,7 ц / га өнімді құрады.
Сорт орташа қарқында пісетін, тұрақтылыққа төзімді, ұндық және пісірімділік жоғары қасиеттеріне ие: глютен мөлшері - 28-33%, ақуыз - 15-17%, ұнның беріктігі - 304 - 471 е.а., наубайхананың жалпы рейтингі - 4,0 - 4, 5 ұпай. Сорт Ақмола облысы үшін стандарт ретінде қабылданады. 2018 жылы «Ақмола 2» сорты бойынша егіс алқабы 1,3 миллион гектардан астамды құрады.
Астана сорты И-2959 арқылы Целинная 90 (Лютесценс И -2959 Ильичевка күздік бидай сортынан алынды) айқастыру арқылы алынды. Астана Ақмола 2 стандартына қарағанда 1-3 күн бұрын піседі. Сорт ерте жетілу мен өнімділікті сәтті біріктіреді. 2011 жылы конкурстық сорт сынауында алынған максималды өнім 37,1 ц/га құрады. Экологиялық сынаққа сәйкес 2008 ж. Солтүстік Қазақстан СОС-да, Астана 28,5 ц / га өнімді құрап, өнімділігі бойынша 1,1 ц / га-ға Омская 19 стандартынан асып түсті.
Астана сорты құрғақшылыққа төзімділігімен, мықты, тегістелген сабағымен, жеңіл пісетіндігімен және сабақтың зиянкестеріне қарсы тұруымен ерекшеленеді, дәннің сапасы жоғары: натурасы - 780-810 г / л, жылтырлығы- 60 - 70%, глютен - 31-38%, ақуыз - 15 - 17%, ұнның беріктігі - 300-500 е.а., жалпы наубайхана ұпайы - 4,3-4,8 балл. Астана сорты бойынша егіс алқабы 2018 жылы 839 мың га құрады. Сорт 2004 жылдан бастап Ақмола және Солтүстік Қазақстан облыстарында қолдануға рұқсат етілген.
Жақсартылған Шортандинская 95 сортын (А.С. Ермилов, Р.Н. Оковитая, А.Т. Бабкенов және басқалар) өсіру кезінде, академик В.П. Кузьмин жасаған Целинная 21, Пиротрикс 28 бидай сорттары пайдаланылды.
Бұл сорт пиротрикс 28 / Джастин // Целинная 21/3 / Целинная 60 / Лютесценс 57-76 гибридті популяциясынан жаппай іріктеу әдісімен алынған. Орташа кеш пісетін сорт. Вегетациялық кезең 95-100 күнді құрайды, шаруашылық құнды белгілердің кешеніне ие: өнімділігі жоғары, құрғақшылыққа төзімді, ірі дәнді, Целинная юбилейная стандарт деңгейінде аурулар мен зиянкестерге төзімді. Ерекшелігі - дамыған жапырақ аппараты және мықты сабан. Экологиялық сынақ бойынша Солтүстік-Қазақстандық СОС 2007-2008 жж. жақсартылған Шортандинская 95 өнімі 23,3 ц / га құрады, бұл Омская 19 стандартына қарағанда 1,7 ц / га жоғары, ал 2011 жылы алынған максималды өнім 45,1 ц / га құрады. Жақсартылған Шортандинская 95 сорты жылтырлылық құрамы 60-70% деңгейінде құрайды, дәнді дақылдар - 780-800 г/ л, ақуыз - 15-16%, шикі глютен - 30-32%, клейковина сапасы - 60-75 дана ИДК. Технологиялық және нан пісіру сапалары бойынша ол Целинная юбилейная стандартты сортынан кем түспейді және «күшті» бидай тобына жатады. Егістік алаңы 2018 жылы 1,2 миллион гектарға жетті. 2006 жылдан бастап бұл сұрып Ақмола және Солтүстік Қазақстан облыстарында Қазақстан Республикасында қолдануға рұқсат етілген селекциялық жетістіктердің мемлекеттік тізіміне енгізілді.
В.П.Кузьмин «... икемділік мен бейімделу тұрғысынан жақсы материал жасау әр түрлі себу мерзімдерінде ауыспалы агротехникалық фондарда сорттарды сұрыптауға және бағалауға мүмкіндік береді: а) оңтайлы себу мерзімдері және б) ерте себу күз ... ...
Қазіргі уақытта жаздық жұмсақ бидайды өсіру бөлімі жаңадан жасалған сорттардың экологиялық икемділігі мен тұрақтылығы мәселелерін зерттеп жатыр, перспективалы және гибридті материалдарды зерттеу топырақтың су және қоректік режимінде қарсы қойылған үш агрофонда жүргізіліп жатыр. Қанықтырғыш айқастырулар қоңыр және бағаналы тот пен септориоздың күйуіне төзімді бастапқы материал жасау мақсатында өткізіледі. КСИ питомнигінде тұқым өсіру процесінің соңғы кезеңінде қоңыр және сабақ татына төзімді, сонымен бірге жоғары өнімділікті, құрғақшылыққа төзімділікті, ерте пісіп жетілу мен дәннің сапасын біріктіретін бірнеше перспективалы бағыттар сыналады.
2018 жылы Таймас деген атпен жаздық жұмсақ бидайдың жаңа сорты жасалды, бұл қазақ тілінен аударғанда мақсатқа қарай тұрақты түрде жылжуды білдіреді.
Бұл сорт Дуэт сортын 101 / 94-1 сызығына айқастыру арқылы алынған. Сорт- эритроспермум (eritrospermum). Сорт орташа пісетін типке жатады. Сорт дамудың барлық кезеңдерінде құрғақшылыққа төзімді, бұл жоғары өнімділікті қамтамасыз етеді. Жапырылуға төзімді. Қоңыр татқа орташа төзімді. Сорт өнімділігі жоғары, орта есеппен үш жыл бойы КСИ питомнигінде сынақтан өткенде 25,5 ц / га өнім жинап, «Ақмола 2» стандартынан 2,5 ц / га асып түсті. Өндірістік сынақтарда Таймас сорты «Ақмола 2» стандартынан 6,3 ц / га асып түсті, ал өнімділік 21,7 ц / га стандартты. Экологиялық сынаққа сәйкес 2018 жылы «Солтүстік Қазақстан SOS» ЖШС-де жаңа сорттың шығымы орта есеппен 35,2 ц / га құрады, бұл стандартты «Омская 35» сортынан 2,5 ц / га жоғары, осындай көрсеткіштер бойынша «Ақмола 2» стандарты. ақуыз мөлшері - 15,7%, глютен - 32,3%, қамырдың деформациялануының өзіндік жұмысы - 297 бірлік, стандартты Ақмола 2 сорты үшін: 13,8%; 30,1%; 277 е.а. сәйкесінше. Басқа сапа көрсеткіштері бойынша ол Ақмола 2 деңгейінде: табиғи салмағы - 785 г / л, шыны тәрізділігі - 54%, глютен сапасы - 80 бірлік ИДК және жалпы наубайхана белгісі - 4,6 балл; стандарт 793 г / л құрайды; 53%; 76 бірлік ИДК және сәйкесінше 4,5 балл. Сорт төгілуге төзімді және механикаландырылған жинауға жарамды. Қазақстанның солтүстік аймақтарында өсіруге оңтайлы.
Осылайша, 85 жылғы «А.И. Бараев ат. АШҒӨО» ЖШС-де селекциялау жұмыстары нәтижесінде жаздық жұмсақ бидайдың 27 сорты жасалды және аудандастырылды. Академик В.П. Кузьмин қалдырған бай мұраны ғылыми қолдану және мақсатты пайдалану селекционерлерге осы бағалы дақылдың жоғары өнімді сорттарын жасауға мүмкіндік берді.
Зертханалық қызметі
Ғылыми-зерттеу және инновациялық қызмет
Жаздық жұмсақ бидайды сұрыптау зертханасы – «А.И. Бараев атындағы АШҒӨО» ЖШС-нің ғылыми бөлімшесі.болып табылады, зерттеудің негізгі бағыттары: Солтүстік Қазақстан жағдайында абиотикалық және биотикалық экологиялық факторларға төзімді жаздық жұмсақ бидайдың бәсекеге қабілетті сорттарын жасау Тағы бір маңызды бағыт - Қазақстан Республикасының селекциялық жетістіктерінің мемлекеттік тізіміне енгізілген жаздық жұмсақ бидай сорттарын көбейту.
Ауыл шаруашылығы тауарларын өндірушілерді біздің облыстың жағдайына бейімделген жаздық бидайдың бәсекеге қабілетті, өнімді, жоғары сапалы астық сорттарымен қамтамасыз ету үшін:
1) Жаздық бидайдың ерте пісетін сорттарын құру.
2) Жаздық бидайдың астық сапасы жоғары сорттарын құру.
3) Жаздық бидайдың тот пен септория ауруына төзімді сорттарын құру.
Селекциялық жетістіктер
Селекциялау жұмыстарының тиімділігі | ||||
№ | Сорттар | Пісу типі | Орналастырылған жерлері | жылы |
1 | Акмолинка 1 | ортасы кеш | Қазақстанның солтүстік аймақтары | 1945 |
2 | Шортандинка | ортасы кеш | Қазақстанның солтүстік аймақтары | 1951 |
3 | Снегурка | ортасы кеш | Қазақстанның солтүстік аймақтары | 1957 |
4 | Целиноградка | ортасы кеш | Целиноград облысы | 1967 |
5 | Пиротрикс 28 | ортасы кеш | Новосібір облысы (Ресей) | 1973 |
6 | Шортандинская 25 | ортасы кеш | Торғай облысы | 1976 |
7 | Целинная 20 | ортасы кеш | Алтай өлкесі (Ресей) | 1978 |
8 | Целинная 21 | ортасы кеш | Қостанай және Шығыс Қазақстан облыстары | 1980 |
9 | Целинная 26 | ортасы кеш | Омбы (Ресей) және Шығыс Қазақстаная область | 1986 |
10 | Целинная 60 | ортасы кеш | Алтай аймағы (Ресей) | 1988 |
11 | Целинная юбилейная | ортасы кеш | Ақмола, Солтүстік Қазақстан, Қостанай, Павлодар облыстары. | 1988 |
12 | Эритроспермум 35 | ортасы кеш | Ақмола, Қостанай, СолтүстікҚазақстан, Қарағанды облысы | 1991 |
13 | Целинная 24 | ортасы кеш | Ақмола облысы | 1993 |
14 | Целинная 3с | ортасы кеш | Ақмола, Солтүстік Қазақстан, Қостанай облыстары | 1996 |
15 | Акмола 2 | ортасы кеш | Ақмола, Солтүстік Қазақстан облысы | 1998 |
16 | Кенжегали | ортасы кеш | Ақмола облысы | 1998 |
17 | Астана | ортасы кеш | Ақмола, Солтүстік Қазақстан облысы | 2004 |
18 | Шортандинская 95 улучшенная | ортасы кеш | Ақмола, Солтүстік Қазақстан облысы | 2006 |
19 | Астана 2 | ортасы кеш | СолтүстікҚазақстан, ШығысҚазақстаноблыстары | 2008 |
20 | Байтерек | ортасы кеш | Шығыс Қазақстан облысы | 2008 |
21 | Целина 50 | ортасы кеш | Ақмола, Қарағанды облыстары | 2010 |
22 | Шортандинская 2007 | ортасы кеш | Батыс Қазақстан | 2012 |
23 | Асыл сапа | ортасы кеш | Ақмола, Солтүстік Қазақстан облысы | 2015 |
24 | Шортандинская 2012 | ортасы кеш | Ақмола, Қостанай, Павлодар, СолтүстікҚазақстан | 2015 |
25 | Тәуелсіздік 20 | ортасы кеш | Ақмола, Қостанай, СолтүстікҚазақстан | 2016 |
26 | Орал | ортасы кеш | Батыс Қазақстан облысы | 2016 |
27 | Шортандинская 2014 | ортасы кеш | Ақмола, Қостанай, Солтүстік Қазақстан облыстары | 2017 |
2020 жылы «А.И. Бараев атындағы АШҒӨО» ЖШС-дежаздық жұмсақ бидай селекциясы 3,5 миллион гектардан астам алқапта өсірілді. Ақмола облысында «А.И. Бараев атындағы АШҒӨО» ЖШС сорттары бидай егіс алқабының 70,3%, Солтүстік Қазақстанда - 32,2%, Қарағандыда - 12,8% және Қостанай облысында - 4,0%, Павлодар облысында - 5,5% алады.
Дақыл | Сорттар | Акм.обл. | СҚО | Қараганд.обл. | Қост.обл. | Павл.обл. | Барлығы |
жаздық жұмсақ бидай | Астана | 773,6 | 319,5 | 1,2 | 2,7 | 8,1 | 1105,1 |
Шортандинская 95 улуч. | 804,4 | 144,3 | 0,4 | 84,2 | 27,4 | 1060,7 | |
Акмола 2 | 726,7 | 79,0 | - | 34,5 | - | 840,2 | |
Целина 50 | - | - | 1,4 | - | - | 1,4 | |
Астана 2 | 202,4 | 87,6 | - | - | - | 290,0 | |
Шортандинская 2012 | 47,6 | 31,7 | 85,5 | 11,2 | - | 176,0 | |
Асыл сапа | 3,5 | - | - | - | - | 3,5 | |
Барлығы | 2600,7 | 742,9 | 88,5 | 135,1 | 35,5 | 3602,7 | |
обл. бойынша барлығы | 3698,7 | 2303,9 | 691,1 | 3439,2 | 643,4 | 10 776,3 | |
% біздің сорттар | 70,3 | 32,2 | 12,8 | 4,0 | 5,5 | 33,4 |
Жаздық жұмсақ бидайды сұрыптау зертханасы жоғары сапалы ҒЗЖ жүргізу үшін қажетті құралдар және жабдықтармен қамтамасыз етілген:
1) селекциялық сепкіштер - ССФК-7, СКС 6-10
2) селекциялық комбайндар - WINTERSTEIGER Classic және Delta
3) тұқымдарды тазартуға және сұрыптауға арналған зертханалық машина - SLN 3
4) тұқымдарды өңдеуге арналған термостат және т.б.
1) селекциялық сепкіштер - ССФК-7, СКС 6-10
2) селекциялық комбайндар - WINTERSTEIGER Classic және Delta
3) тұқымдарды тазартуға және сұрыптауға арналған зертханалық машина - SLN 3
4) тұқымдарды өңдеуге арналған термостат және т.б.
Байланыс
Каиржанов Е.К. тел.: +7 707 177 03 31, e-mail: yelzhas_90@mail.ru.
Каиржанов Е.К. тел.: +7 707 177 03 31, e-mail: yelzhas_90@mail.ru.
Каиржанов Елжас Конспекович
Жаздық бидай селекциясы зертханасының меңгерушісі
Кабинет 22, тел. +7 707 177 03 31
e-mail: yelzhas_90@mail.ru
Зерттеудің негізгі бағыттары
Солтүстік Қазақстан жағдайы үшін жаздық жұмсақ бидай селекциясы және тұқым шаруашылығын өнімділікке, астық сапасы және қоршаған ортаның абиотикалық және биотикалық факторларына төзімділігіне зерттеудің негізгі бағыттары.
Қазіргі ғылыми жобалар
2021-2023 – ҚР АШМ БМҚ шеңберіндегі «Солтүстік Қазақстан жағдайына арналған жаздық бидайдың бәсекеге қабілетті, өнімді, сапалы дәнді сорттарын өсіру» жобасы
Білімі
2007-2011 С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті - бакалавр;
2012-2014 С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті - магистратура;
Еңбек өтілі
2011 жылдан бастап осы уақытқа дейін «А.И. Бараев ат. АШҒӨО-да» жұмыс істеймін
2011-2012 ж. - жаздық жұмсақ бидайды селекциялау зертханасының аға лаборанты
2013-2016ж. - жаздық жұмсақ бидай селекциясы зертханасының кіші ғылыми қызметкері
2017-2019 ж. – жаздық жұмсақ бидай селекциясы зертханасының ғылыми қызметкері
2020 ж. – жаздық жұмсақ бидайды селекциялау зертханасының аға ғылыми қызметкері
2021 жылдан - жаздық жұмсақ бидай селекциясы зертханасының меңгерушісі
Біліктілікті арттыру
2014 ж. - Орынбор мемлекеттік аграрлық университеті, Ресей
2020 ж. - Өсімдіктер биологиясы және биотехнологиясы институты, Алматы қ.
Басылымдар
Автордың 15-тен астам ғылыми жұмыстары бар. Берілген бағыттар бойынша ең маңыздылары:
1) A.T.Babkenov, K.M. Mussynov, D.S. Bazilova, O.I. Zaitseva and Y. K. Kairzhanov. Productivity of spring soft wheat cultivars grown in Northern Kazaкhstan // ECOLOGY, ENVIRONMENT AND CONSERVATION VOL. 23 (2) : 2017 РР. 786-794. ISSN 0971–765X. (SCOPUS IF – 0,141, процентиль – 8, Web of Science – Q4, Индия). https://www.mendeley.com/authors/57190402536/
2) AdylkhanTemirhanovichBabkenov, SandukashAmantaevnaBabkenova, KenzheKozhakhmetovichAbdullayev, YelzhasKonspekovichKairzhanov. Breeding Spring Soft Wheat for Productivity, Grain Quality, and Resistance to Adverse External Factors in Nothern Kazakhstan // J. Ecol. Eng. 2020; 21(6):8–12. (IF=0,79; SCOPUS процентиль – 38, Web of Science – Q2, Польша) DOI: https://doi.org/10.12911/22998993/123160
3) Бабкенов А.Т., Бабкенова С.А., Каиржанов Е.К. Скрининг коллекции сортов яровой мягкой пшеницы по скороспелости и высокому качеству зерна в условиях северного Казахстана // Теоретические и прикладные проблемы агропромышленного комплекса. 2017. № 3 (32). С. 12-16.
Қорғалған құжаттары
Жаздық бидай селекциясы зертханасының меңгерушісі
Кабинет 22, тел. +7 707 177 03 31
e-mail: yelzhas_90@mail.ru
Зерттеудің негізгі бағыттары
Солтүстік Қазақстан жағдайы үшін жаздық жұмсақ бидай селекциясы және тұқым шаруашылығын өнімділікке, астық сапасы және қоршаған ортаның абиотикалық және биотикалық факторларына төзімділігіне зерттеудің негізгі бағыттары.
Қазіргі ғылыми жобалар
2021-2023 – ҚР АШМ БМҚ шеңберіндегі «Солтүстік Қазақстан жағдайына арналған жаздық бидайдың бәсекеге қабілетті, өнімді, сапалы дәнді сорттарын өсіру» жобасы
Білімі
2007-2011 С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті - бакалавр;
2012-2014 С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті - магистратура;
Еңбек өтілі
2011 жылдан бастап осы уақытқа дейін «А.И. Бараев ат. АШҒӨО-да» жұмыс істеймін
2011-2012 ж. - жаздық жұмсақ бидайды селекциялау зертханасының аға лаборанты
2013-2016ж. - жаздық жұмсақ бидай селекциясы зертханасының кіші ғылыми қызметкері
2017-2019 ж. – жаздық жұмсақ бидай селекциясы зертханасының ғылыми қызметкері
2020 ж. – жаздық жұмсақ бидайды селекциялау зертханасының аға ғылыми қызметкері
2021 жылдан - жаздық жұмсақ бидай селекциясы зертханасының меңгерушісі
Біліктілікті арттыру
2014 ж. - Орынбор мемлекеттік аграрлық университеті, Ресей
2020 ж. - Өсімдіктер биологиясы және биотехнологиясы институты, Алматы қ.
Басылымдар
Автордың 15-тен астам ғылыми жұмыстары бар. Берілген бағыттар бойынша ең маңыздылары:
1) A.T.Babkenov, K.M. Mussynov, D.S. Bazilova, O.I. Zaitseva and Y. K. Kairzhanov. Productivity of spring soft wheat cultivars grown in Northern Kazaкhstan // ECOLOGY, ENVIRONMENT AND CONSERVATION VOL. 23 (2) : 2017 РР. 786-794. ISSN 0971–765X. (SCOPUS IF – 0,141, процентиль – 8, Web of Science – Q4, Индия). https://www.mendeley.com/authors/57190402536/
2) AdylkhanTemirhanovichBabkenov, SandukashAmantaevnaBabkenova, KenzheKozhakhmetovichAbdullayev, YelzhasKonspekovichKairzhanov. Breeding Spring Soft Wheat for Productivity, Grain Quality, and Resistance to Adverse External Factors in Nothern Kazakhstan // J. Ecol. Eng. 2020; 21(6):8–12. (IF=0,79; SCOPUS процентиль – 38, Web of Science – Q2, Польша) DOI: https://doi.org/10.12911/22998993/123160
3) Бабкенов А.Т., Бабкенова С.А., Каиржанов Е.К. Скрининг коллекции сортов яровой мягкой пшеницы по скороспелости и высокому качеству зерна в условиях северного Казахстана // Теоретические и прикладные проблемы агропромышленного комплекса. 2017. № 3 (32). С. 12-16.
Қорғалған құжаттары
1)02.26.2018 ж .Шортандинская 2014 бидай сортына берілген №811 патент;
Шелаева Татьяна Васильевна
Жаздық жұмсақ бидай селекциясы зертханасының аға ғылыми қызметкері
Кабинет 21, тел. 8 747 445 31 75,
E-mail: tatyana.shelaewa@yandex.ru
Зерттеудің негізгі бағыттары
Солтүстік Қазақстан жағдайы үшін жаздық жұмсақ бидай селекциясы және тұқым шаруашылығын өнімділікке, астық сапасы және қоршаған ортаның абиотикалық және биотикалық факторларына төзімділігіне зерттеудің негізгі бағыттары.
Ағымдағы ғылыми жобалар
2021-2023 - ҚР АШМ БМҚ «Солтүстік Қазақстан жағдайына үшін жаздық бидайдың бәсекеге қабілетті, өнімді, сапалы дәнді сорттарын селекциялау» жобасы
Білімі
1987-1993 жж Целиноград ауылшаруашылық институты - маман;
Еңбек өтілі
1982-1985 ж.ж. - Краснодар өлкесінің суару жүйелері бөлімі, гидрометр инженері
1985-1988 – БМҒЗИ (ВНИИЖ), лаборант,. ауыспалы егістер зертханасы
1988-1989 - БМҒЗИ (ВНИИЖ),комсомол ұйымының хатшысы
1989-1993 - БМҒЗИ (ВНИИЖ), аға зертханашы, биохимия зертханасы
1993-2002 жж. - КазНИИЗХ, КҒҚ, станция аралық сынау зертханасы
2002-2007 -А.И.Бараев ат. АШҒӨО, АҒҚ, жұмсақ бидай зертханасы
2007-2017 - А.И. Бараев ат. АШҒӨО, ҒҚ, жұмсақ бидай зертханасы
2017 - қазіргі уақытқа дейін А.И. Бараев ат. АШҒӨО, АҒҚ, жұмсақ бидай зертханасы.
Біліктілікті арттыру жоқ
Басылымдар
Автордың 30-дан астам ғылыми жұмыстары бар. Берілген бағыттар бойынша ең негізгілері:
1) Утебаев М.У., Боме Н.А., Шелаева Т.В., Крадецкая О.О., Чилимова И.В. КАЧЕСТВО ЗЕРНА ЯРОВОЙ МЯГКОЙ ПШЕНИЦЫ В УСЛОВИЯХ СЕВЕРНОГО КАЗАХСТАНА // Вестник Омского государственного аграрного университета. 2020. № 2 (38). С. 99-111.
2) Домбровская Ю.В., Шелаева Т.В. ЭКОЛОГИЧЕСКОЕ ИСПЫТАНИЕ СОРТОВ ЯРОВОЙ МЯГКОЙ ПШЕНИЦЫ В УСЛОВИЯХ АКМОЛИНСКОЙ ОБЛАСТИ // Владимирский земледелец. 2020. № 3 (93). С. 48-52.
Қорғалған құжаттары:
«Шортандинская 95 жақсартылған» жаздық жұмсақ бидай сортына арналған №257 авторлық куәлік; «Целина 50» жаздық жұмсақ бидайдың сортына арналған №1624 авторлық куәлік; «Шортандинская 2007» жаздық жұмсақ бидай сортына арналған №957 авторлық куәлік; «Целинная 2007» жаздық жұмсақ бидай сортына арналған авторлық куәлік №1058; Жаздық жұмсақ бидайдың «Асыл сапа» сортына арналған №1632 авторлық куәлік; «Тәуелсіздік 20» жаздық жұмсақ бидай сортына арналған №650 авторлық куәлік; «Шортандинская 2014» жаздық жұмсақ бидай сортына арналған №653 авторлық куәлік; Жаздық жұмсақ бидайдың «Қазақстан 20» сұрыпына арналған №3313 авторлық куәлігі; «Целинная Нива» жаздық жұмсақ бидай сортына арналған № 3508 авторлық куәлік; «Шортандинская 2012» жаздық жұмсақ бидай сортына арналған №3147 авторлық куәлік.
Жаздық жұмсақ бидай селекциясы зертханасының аға ғылыми қызметкері
Кабинет 21, тел. 8 747 445 31 75,
E-mail: tatyana.shelaewa@yandex.ru
Зерттеудің негізгі бағыттары
Солтүстік Қазақстан жағдайы үшін жаздық жұмсақ бидай селекциясы және тұқым шаруашылығын өнімділікке, астық сапасы және қоршаған ортаның абиотикалық және биотикалық факторларына төзімділігіне зерттеудің негізгі бағыттары.
Ағымдағы ғылыми жобалар
2021-2023 - ҚР АШМ БМҚ «Солтүстік Қазақстан жағдайына үшін жаздық бидайдың бәсекеге қабілетті, өнімді, сапалы дәнді сорттарын селекциялау» жобасы
Білімі
1987-1993 жж Целиноград ауылшаруашылық институты - маман;
Еңбек өтілі
1982-1985 ж.ж. - Краснодар өлкесінің суару жүйелері бөлімі, гидрометр инженері
1985-1988 – БМҒЗИ (ВНИИЖ), лаборант,. ауыспалы егістер зертханасы
1988-1989 - БМҒЗИ (ВНИИЖ),комсомол ұйымының хатшысы
1989-1993 - БМҒЗИ (ВНИИЖ), аға зертханашы, биохимия зертханасы
1993-2002 жж. - КазНИИЗХ, КҒҚ, станция аралық сынау зертханасы
2002-2007 -А.И.Бараев ат. АШҒӨО, АҒҚ, жұмсақ бидай зертханасы
2007-2017 - А.И. Бараев ат. АШҒӨО, ҒҚ, жұмсақ бидай зертханасы
2017 - қазіргі уақытқа дейін А.И. Бараев ат. АШҒӨО, АҒҚ, жұмсақ бидай зертханасы.
Біліктілікті арттыру жоқ
Басылымдар
Автордың 30-дан астам ғылыми жұмыстары бар. Берілген бағыттар бойынша ең негізгілері:
1) Утебаев М.У., Боме Н.А., Шелаева Т.В., Крадецкая О.О., Чилимова И.В. КАЧЕСТВО ЗЕРНА ЯРОВОЙ МЯГКОЙ ПШЕНИЦЫ В УСЛОВИЯХ СЕВЕРНОГО КАЗАХСТАНА // Вестник Омского государственного аграрного университета. 2020. № 2 (38). С. 99-111.
2) Домбровская Ю.В., Шелаева Т.В. ЭКОЛОГИЧЕСКОЕ ИСПЫТАНИЕ СОРТОВ ЯРОВОЙ МЯГКОЙ ПШЕНИЦЫ В УСЛОВИЯХ АКМОЛИНСКОЙ ОБЛАСТИ // Владимирский земледелец. 2020. № 3 (93). С. 48-52.
Қорғалған құжаттары:
«Шортандинская 95 жақсартылған» жаздық жұмсақ бидай сортына арналған №257 авторлық куәлік; «Целина 50» жаздық жұмсақ бидайдың сортына арналған №1624 авторлық куәлік; «Шортандинская 2007» жаздық жұмсақ бидай сортына арналған №957 авторлық куәлік; «Целинная 2007» жаздық жұмсақ бидай сортына арналған авторлық куәлік №1058; Жаздық жұмсақ бидайдың «Асыл сапа» сортына арналған №1632 авторлық куәлік; «Тәуелсіздік 20» жаздық жұмсақ бидай сортына арналған №650 авторлық куәлік; «Шортандинская 2014» жаздық жұмсақ бидай сортына арналған №653 авторлық куәлік; Жаздық жұмсақ бидайдың «Қазақстан 20» сұрыпына арналған №3313 авторлық куәлігі; «Целинная Нива» жаздық жұмсақ бидай сортына арналған № 3508 авторлық куәлік; «Шортандинская 2012» жаздық жұмсақ бидай сортына арналған №3147 авторлық куәлік.
Жаздық жұмсақ бидай селекциясы зертханасының ғылыми қызметкері
Кабинет 21, тел. 87074385123,
E-mail: Dzhazina90@inbox.ru
Зерттеудің негізгі бағыттары
Солтүстік Қазақстан жағдайы үшін жаздық жұмсақ бидай селекциясы және тұқым шаруашылығын өнімділікке, астық сапасы және қоршаған ортаның абиотикалық және биотикалық факторларына төзімділігіне зерттеудің негізгі бағыттары.
Ағымдағы ғылыми жобалар
2021-2023 - ҚР АШМ БМҚ «Солтүстік Қазақстан жағдайына үшін жаздық бидайдың бәсекеге қабілетті, өнімді, сапалы дәнді сорттарын селекциялау» жобасы
Білімі
2006-2008 ж. Қазақ заң колледжі - бакалавр;
2008-2011 ж. А.Мырзахметов атындағы Қазақ заң университеті - бакалавр;
Еңбек өтілі
2019 жылдан - «А.И. Бараев ат. АШҒӨО» ЖШС-де жұмыс істеймін
2021 жылдан - жаздық бидай селекциясы зертханасының ғылыми қызметкері.
Саянов Айдос Түгелбергенулы
Жаздық жұмсақ бидай селекциясы зертханасының кіші ғылыми қызметкері
Кабинет 21, тел. +7 776126 77 87
e-mail: aidos_sayanov@mail.ru
Зерттеудіңнегізгібағыттары
Солтүстік Қазақстан жағдайы үшін жаздық жұмсақ бидай селекциясы жәнетұқым шаруашылығын өнімділікке, астық сапасы және қоршаған ортаның абиотикалық және биотикалық факторларына төзімділігіне зерттеудің негізгі бағыттары.
Ағымдағы ғылыми жобалар
2021-2023 - ҚР АШМ БМҚ «Солтүстік Қазақстан жағдайына үшін жаздық бидайдың бәсекеге қабілетті, өнімді, сапалы дәнді сорттарын селекциялау» жобасы.
Білімі
2006-2010 ж. Ш.Уәлиханов атындағы Көкшетау мемлекеттік университеті - бакалавр;
Еңбек өтілі
2011 жылдан - бүгінгі күнге дейін «А.И. Бараев ат. АШҒӨО» ЖШС-де жұмыс істеймін
2019 жылдан - жаздық бидай селекциясы зертханасының кіші ғылыми қызметкері.
Жаздық жұмсақ бидай селекциясы зертханасының кіші ғылыми қызметкері
Кабинет 21, тел. +7 776126 77 87
e-mail: aidos_sayanov@mail.ru
Зерттеудіңнегізгібағыттары
Солтүстік Қазақстан жағдайы үшін жаздық жұмсақ бидай селекциясы жәнетұқым шаруашылығын өнімділікке, астық сапасы және қоршаған ортаның абиотикалық және биотикалық факторларына төзімділігіне зерттеудің негізгі бағыттары.
Ағымдағы ғылыми жобалар
2021-2023 - ҚР АШМ БМҚ «Солтүстік Қазақстан жағдайына үшін жаздық бидайдың бәсекеге қабілетті, өнімді, сапалы дәнді сорттарын селекциялау» жобасы.
Білімі
2006-2010 ж. Ш.Уәлиханов атындағы Көкшетау мемлекеттік университеті - бакалавр;
Еңбек өтілі
2011 жылдан - бүгінгі күнге дейін «А.И. Бараев ат. АШҒӨО» ЖШС-де жұмыс істеймін
2019 жылдан - жаздық бидай селекциясы зертханасының кіші ғылыми қызметкері.
2 570 -рет қаралды