ТОПЫРАҚ ЖӘНЕ ӨСІМДІК ШАРУАШЫЛЫҒЫ ӨНІМДЕРІНІҢ САПАСЫН АНЫҚТАУ БОЙЫНША ТАЛДАУ ОРТАЛЫҒЫ: МҮМКІНДІКТЕРІ МЕН БОЛАШАҒЫ


Главная / Жаңалықтар / Жаңалықтар

"А.И. Бараев атындағы Астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" ЖШС-да 2015 жылы топырақ пен өсімдік шаруашылығы өнімінің сапасын анықтау бойынша талдау орталығы құрылды, ол "сынақ және калибрлеу зертханаларының құзыреттілігіне қойылатын жалпы талаптар" МЕМСТ ISO/IEC 17025-2019 стандарты бойынша аккредиттелген, сондай-ақ өз аккредиттеуін тұрақты түрде ұзартады және оның аясын кеңейтеді.

Аналитикалық орталыққа үш зертхана кіреді: биохимия және дақылдардың сапасын технологиялық бағалау зертханасы, топырақ-агрохимиялық зерттеулер зертханасы және микробиология зертханасы, олар өсімдік шаруашылығы өнімдерінің көрсеткіштері мен топырақ сапасын анықтау үшін сынақтар жүргізеді.

Талдамалық жұмыстарды орындауды оқытудан өткен және өз құзыреті шеңберінде жұмыс өтілі бар мамандар жүргізеді. Талдау орталығының ғылыми қызметкерлері өз біліктіліктерін үнемі арттырып отырады, ғылыми конференцияларға қатысады, аспирантурада оқиды, ғылыми дәрежелері мен ғылыми жарияланымдары бар.

Талдау орталығы талдау зертханаларының аспаптық қамтамасыз етілуін үнемі жаңартып отырады. Топырақ-агрохимиялық зерттеулер зертханасының жалпы азотын анықтау бойынша УДК -139 (Швеция) жабдығы, микроэлементтерді анықтау үшін АА - 140 атомдық-абсорбциялық спектрометрі (Австрия), РН анықтау үшін пиак (Ресей) сұйық орталарындағы аниондар мен катиондардың көпарналы анализаторы бар. 2018-2021 жж. зертханалық өнімділікті және PrimacsCN100 (Scalar) көміртегі мен азот анализаторын арттыру арқылы стандартты анализдерді автоматтандыруға мүмкіндік беретін San++ (Нидерланды) ағынды анализаторы сатып алынды. Аналитикалық Жабдықты жаңарту арқылы зерттеулердің өнімділігі, сапасы мен дәлдігі артады.

Аккредиттелген орталықта жоғары дәлдіктегі жабдықтар мен бірінші дәрежелі мамандардың болуы топырақты агрохимиялық және микробиологиялық зерттеуге, өсімдік шаруашылығы өнімдерін биохимиялық және технологиялық бағалауға мүмкіндік береді.

Топырақ-агрохимиялық зерттеулер

Жоғары өнім алғысы келетін фермерлер жақсы өнім алудың маңызды шарты топырақ құнарлылығын қалыптастыру бойынша саналы жұмыс екенін білуі керек. Агрохимиялық талдау топырақтың қасиеттерін жан-жақты зерттеуге көмектеседі. Алдымен топырақта қандай элементтерді анықтау керек? Бұл қозғалмалы немесе қоректік макронутриенттер: нитратты азот, жылжымалы фосфор және калий, жылжымалы күкірт, органикалық заттар және топырақ ерітіндісінің рН, олар өсімдіктердің өсуі мен дамуында үлкен рөл атқарады.

Топырақ құнарлылығының қалыптасуында қарашірік маңызды. Азот жетіспеген кезде гумустың ыдырауы жүреді, бұл топырақтағы азоттың көбеюіне әкеледі. Егер фермер минералды тыңайтқыштарды қолданбаса, онда бірнеше жыл ішінде ол қарашірікті қолдану арқылы егін жинай алады, бірақ бұл уақытша шара. Егер бірнеше жыл бойы азот - фосфор тыңайтқыштары қолданылмаса, бұл топырақ гумусының біртіндеп төмендеуіне және егістік жерлердің агрофизикалық және агрохимиялық қасиеттерінің нашарлауына әкеледі. Сондықтан фермерлер жағдайды қиын сәтке дейін жеткізбеуі керек. Ол үшін топырақтың агрохимиялық зерттеуін жүргізу ұсынылады, бұл қоректік заттардың құрамын анықтауға мүмкіндік береді.

Агрохимиялық тексеру бірнеше кезеңде жүргізіледі. Бірінші кезең-бұл топырақ сынамаларын іріктеу жөніндегі мамандар тобының шаруашылықтарға шығуы. Іріктеу өріс бірнеше учаскеге бөлінетін әдіске сәйкес жүзеге асырылады, мүмкін 1-ден 75 га-ға дейінгі әртүрлі аудандар.топырақ үлгілері белгіленген жасуша бойымен зигзагпен таңдалады. Топырақ үлгілері араласады және әр учаске үшін бір сынама алады. Нәтижесінде учаскелердің санына тең сынамалар саны алынады. Содан кейін топырақ үлгілері кептіріліп, одан әрі агрохимиялық талдау үшін ұнтақталады.

Келесі кезеңде топырақтың құнарлылығын сипаттайтын және аккредиттеу саласына кіретін көрсеткіштер бойынша кешенді агрохимиялық зерттеп-қарау жүргізіледі: топырақтың қоректік элементтерін: азотты (жалпы азот, нитрат азоты), жылжымалы фосфорды, ауыспалы калийді, органикалық заттарды, су сығындысының рН және жылжымалы күкіртті анықтау бойынша талдаулар жүргізіледі. Клиенттердің тапсырысы бойынша зерттелетін көрсеткіштердің тізімін кеңейтуге болады.

Зертхана топырақтың тығыз қалдығын, Na+, K+, Ca2+, Mg2+, СО32-, НСО32-, Cl-, SO42- иондарын - су сығындысында, тұзды сығындыда, микроэлементтерде (Cu, Co, Cd, Zn) анықтауға талдау жасай алады.

Танаптарды агрохимиялық тексерудің соңғы кезеңі алынған деректердің нәтижелерін өңдеу және оларды тапсырыс берушіге беру болып табылады, олар мыналарды қамтиды:

1. Нәтижелер хаттамалары;

2. Шаруашылық бойынша агрохимиялық зерттеулер туралы есеп;

3. Тыңайтқыштарды қолдану бойынша ұсыныстар;

4. Фосфор мен алмасу калийінің, органикалық заттың, азоттың және жылжымалы күкірттің жылжымалы нысандарының топырақтың қоректік элементтерінің құрамы бойынша картограммалар.



Микробиологиялық зерттеулер

Топырақты зерттеу тек макро және микроэлементтерді анықтау ғана емес, сонымен бірге тірі организмдер арасындағы қатынасты анықтау болып табылады. Микроорганизмдер азот айналымында жетекші рөл атқарады, көптеген жер үсті экожүйелерінің өнімділігін шектейді және сезімтал биоиндикаторлар болып табылады. Топырақ микрофлорасы мен микробиологиялық процестер топырақ құнарлылығында да маңызды рөл атқарады. Ауылшаруашылық жерлерінің өнімділігі топырақтың микробиоценозының құрамымен және спектрімен анықталады, өйткені ондағы заттардың микробиологиялық өзгеру процестері өсімдіктердің өсуі мен қоректену жағдайларына әсер етеді.

Осыған байланысты дақылдарды себу алдындағы топырақ микробоценозын анықтау өте маңызды. Мұндай зерттеулер микробиология зертханасында жүргізіледі. Зертхана қызметкерлері дала жағдайында топырақ профилінің горизонты бойынша а/ш дақылдары себілетін топырақ үлгілерін іріктеуді жүргізеді, зертханалық жағдайда топырақты сынамалы дайындауды және микробиологиялық себуді жүзеге асырады. Бұл талдау микроорганизмдердің сандық құрамын анықтауға және экологиялық трофикалық топтарын, сондай-ақ өсімдік аурулары мен топырақ токсикозын тудыратын фитопатогендердің болуын анықтауға мүмкіндік береді. Сонымен қатар, бұл көрсеткіштер ауылшаруашылық дақылдарының дақылдары астындағы топырақта тікелей жүретін микробиологиялық процестердің бағытын анықтауға мүмкіндік береді.

Топырақ микробиоценозын зерттеуден басқа, микроағзалармен, соның ішінде фитопатогендермен инфекцияға тұқымдық материал мен тұқымға фитопатологиялық талдау жүргізіледі. Талдау фитопатогендік саңырауқұлақтардың қоздырғыштарымен жасырын инфекцияға және эпифитті микроорганизмдермен жалпы ластануға жүргізіледі. Мұндай зерттеулерді жүргізу неге маңызды? Тұқымдар аурудың таралуының негізгі көздерінің бірі болып табылады. Инфекциялық принцип сау тұқымның сыртқы қабығының бетінде болуы мүмкін. Бұл инфекция оларға тікелей әсер етпейді және тұқым өніп шыққан кезде ғана көшеттерге енеді. Ересек өсімдікке тарала отырып, бұл инфекция дақылдарда аурудың өршуіне ықпал етеді. Дәнді дақылдарды қамтитын паразиттік микроорганизмдерден басқа, сапрофиттік микроорганизмдер – бактериялар мен саңырауқұлақтар белгілі бір жағдайларда тұқымдарда өседі және дамиды. Көбінесе бұл ылғалды ауа-райына байланысты тұқымның жоғары ылғалдылығында, пісіп-жетілу немесе жинау кезінде, сондай-ақ жоғары ылғалдылықта тұқымдарды сақтау кезінде болады. Бұл жағдайда сапрофиялық саңырауқұлақтардың немесе бактериялардың қарқынды дамуы тұқымның көгеруімен немесе шіруімен бірге жүреді. Тұқымдарда тіпті аз мөлшерде инфекциялардың болуы аурудың өршуіне қолайлы фактор болуы мүмкін. Сондықтан өрістегі өсімдік ауруларының дамуын болдырмау үшін тұқымдарды көптеген аурулардың бастапқы көздерінің бірі ретінде зерттеу қажет. Тұқымның фитопатологиялық талдауы оларды өңдеу қажеттілігі туралы уақтылы шешім қабылдауға, тұқым материалын өңдеуге арналған препарат пен дозаны таңдауға, сондай-ақ вегетация кезеңінде аурулардың дамуын болжауға мүмкіндік береді.




Биохимиялық және технологиялық зерттеулер

Кез-келген ауылшаруашылық технологиясының жетістіктерінің бірі оның өнімділігі мен алынған астықтың сапасы болып табылады. Бұл зерттеулермен биохимия және ауылшаруашылық дақылдарының сапасын технологиялық бағалау зертханасы айналысады. Біздің мамандар жаңа сорттар мен технологияларды құру процесінде ауылшаруашылық өнімдерінің сапасын бақылау бойынша зерттеулер жүргізеді.

Жұмыста инфрақызыл анализаторларды пайдалана отырып, сапа көрсеткіштерін анықтаудың химиялық және экспресс-әдістері, аспаптар мен жабдықтардағы сапаны бағалау, мемлекетаралық, ұлттық және халықаралық стандарттар қолданылады.

Жұмсақ бидай тұқымының (Triticum aestivum L.), қатты бидайдың (Trīticum dūrum) сапалық көрсеткіштерін бағалау ерте селекциялық питомниктерден бастап, әлі де аз астық болған кезде, SDS-Тұндыру және астықтағы ақуыз мөлшері анықталады. Аға селекциялық питомниктерде осы көрсеткіштерден басқа аспаптардағы зерттеулер, глютеннің құрамын, альвеограф пен фаринографтағы қамырдың физикалық қасиеттерін анықтау, жұмсақ бидайдың наубайханалық қасиеттерін және қатты бидайдың макарон қасиеттерін бағалау қосылады. Сонымен қатар, Konica Minolta (Жапония) компаниясының CR-410 колориметріне сәйкес Lab жүйесіндегі бидай дәні мен дәнінің түс сипаттамаларын анықтау.Аккредиттеу саласына ҚР СТ ұлттық стандарты бойынша және халықаралық ИСО бойынша иіс, түс, арамшөп және астық қоспаларын, үлгілік құрамын, ылғалдылығын, табиғатын, дән маңызының саны мен сапасын, дән маңызының индексін, ақуыз құрамын, құлау санын, шыны тәріздес болуын, 1000 дәннің массасын анықтау, каротиноидты пигменттердің құрамын, реологиялық қасиеттерін альвеографиялық және фаринографиялық зерттеулер кіреді зертханалық нан пісіру.

Дәнді және майлы дәндердегі жемдік (арпа, сұлы) дәнді-бұршақты (асбұршақ, ноқат, жасымық), майлы (күнбағыс, рапс, зығыр) дақылдарда 1000 дәннің иісін, түсін, ылғалдылығын, ақуыз құрамын анықтауға болады. Майлы тұқымдар үшін ластану, майлылық, майлардың май қышқылының құрамы (қаныққан және қанықпаған қышқылдар), глюкозинолаттардың мөлшері, рапстағы эрук қышқылы қосымша көрсеткіштер болады.

Мал азықтық дақылдар зоотехникалық талдау нәтижелері бойынша бағаланады: химиялық құрамы мен тағамдық құндылығы - ылғал, шикі протеин, шикі және детергентті жасұнық, шикі май, шикі күл, каротин мөлшері. Алмасу энергиясы мен азық бірліктері сапа көрсеткіштері бойынша есептеледі.

Топырақ пен өсімдік шаруашылығы өнімдерінің сапасын анықтау жөніндегі талдау орталығының жоспарында жаңа аспаптармен және жабдықтармен жарақтандыру, сондай-ақ өсімдіктер биохимиясы, топырақ талдауы және микробиология саласында талдаудың жаңа әдістерін пысықтау міндеті тұр.

Бидай дәні мен ұнының сапасын неғұрлым егжей-тегжейлі зерттеу үшін илеу процесінде қамырдың реологиялық мінез-құлқының динамикасын қамыр илеу ыдысының жетегіндегі момент мөлшерінің өзгеру сипаты бойынша бақылауға және келесі көрсеткіштерді анықтауға арналған Миксолаб, Шопен, Франция фирмалары сатып алынады: ұнның су сіңіру қабілеті( ССҚ), қамырдың пайда болу уақыты, оның тұрақтылығы және сұйылту мәні, сондай-ақ қыздыру процесінде қамырдың консистенциясы.

PrimacsCN100азот және көміртегі анализаторында топырақ көміртегінің әртүрлі түрлерін (жалпы, органикалық және бейорганикалық көміртегі) зерттеу жоспарлануда. Гумустың азотпен байытылуын анықтаңыз. Топырақтың микробтық биомассасын анықтаңыз. Талдау орталығының базасында топырақ үлгілерін іріктеу тобы құрылады. Оның міндеті-іріктеу әдістерін қатаң сақтай отырып, шаруа қожалықтарының алқаптарында топырақ үлгілерін автоматтандырылған іріктеу. Қазіргі уақытта ол УАЗ ПИКАП базасында Wintex 3000 (Дания) топырақ сынамасын іріктегішпен жасақталған, өнімділікті арттыру үшін екінші Автоматты сынама іріктегішті сатып алу жоспарлануда.







Егер сізге топырақты агрохимиялық талдау, оның микробоценозын анықтау, сонымен қатар ауылшаруашылық өнімдерінің сапасын бағалау үшін кешенді зерттеулер жүргізу қажет болса, сіз келесі байланыс мәліметтеріне жүгіне аласыз:

"А.И. Бараев атындағы Астық шаруашылығы ғылыми – өндірістік орталығы" ЖШС

Тел. 8(71631) 2 – 30 – 29 , tsenter-zerna@mail.ru



скачать dle 12.0
246 -рет қаралды

Басқа да


Серіктестер
Наверх Наверх