Егін неге тәуелді?


Главная / Жаңалықтар / Жаңалықтар


Астық жинау күрделі және жауапты процесс, бірнеше кезеңнен тұратын шаруаның даылдарды жинау деңгейі де әр түрлі.

Тұрақсыз ауа райы жағдайында тазалау әдісін таңдау шешуші рөл атқарады. Толассыз жауған жаңбыр мен қатты жел егін жинау процесін айтарлықтай қиындатады. Дегенмен, қолда бар технологияларды пайдалана отырып, егіс алқаптарынан барлық астықты ауа райына қарамастан, ысырапсыз, сапалы жинауға болады.

Ақмола облысының егістік алқаптарына жүргізілген сараптама нәтижесінде бидай өндірісінің жағдайы облыс аймақтарында да, және әр аймақтың шекарасында да әртүрлі екенін көрсетеді. Ең құрғақ аймақтарда (Қорғалжын, Егіндікөл, Жақсы, Астрахан, Целиноград, Ерейментау аудандары) жаздық бидайдың өнімділігі гектарына 6-12 ц/га деңгейінде қалыптасты. Кейбір танаптарда – 14-17 ц/га деңгейінде. Оңтүстік қара топырақ зонасында өнімділік деңгейі 7-8 центнерден 12-17 ц/га дейін ауытқушылық байқалады. Ал кейбір танаптарда одан да жоғары. Қарапайым қара топырақты аймақты танаптардағы бидай шығымдылығы 9-10 және 13-19 ц/га дейін жетеді.

Біздің облыстың аймағындағы шығымдылықтың өзгеруі топырақтың айырмашылығымен, жауын-шашынның біркелкі еместігімен және өсіру технологиясының даму деңгейіне байланысты. Құрғақ егіншілік жүйесін сақтай отырып, 2020-2021 жылдардағы және биылғы жылғы аса қатты қуаңшылық жағдайында құрғақшылық пен аптап ыстықтың кері әсері жағдайында да астық пен өзге де дақылдарды өсірушілерден лайықты өнім алуға қол жеткізді.

Ғылым мен ауыл шаруашылығы тауар өндірушілерінің тығыз ынтымақтастығы нәтижесінде лайықты өнім алған Шортанды ауданында астық өсірушілердің келтіретін мысалдары да бар. Атап айтқанда, «Нұр Астық» ЖШС шаруашылықтары 2020 және 2021 жылдары 2,0 және 1,8 т/га бидай алды. Шортанды ауданы аумағындағы «Жәкен-1» ЖШС («Родина» АФ) сәйкесінше 2,0 және 1,8 т/га. Құрғақ егіншілік жағдайында бұл жетістіктер айтарлықтай көрсеткіш деп айтуға болады.

Астрахань облысының құнарлылығы нашар қара каштан топырақтарында құрғақшылық жылдары «Фермер 2002» ЖШС орташа есеппен 1 гектардан кемінде 1,5 тонна бидай өнімін алуы қалыпты жағдайға айналды! Целиноград ауданындағы «Кен дала» ЖШС астық өсірушілері 1,2 т/га дейін өнім алуда. Білімді қажет ететін технологияларды шебер қолданудың басқа да мысалдары бар.

Далалық дақылдарды, атап айтқанда, жаздық бидайды жинау тәсілі мен әдістерін сабақтың биіктігі, дақылдардың зақымдануы, тұқымның жетілу дәрежесі жағдайларын ауа-райы анықтайды. Биылғы жылы егін жинаудың күрделілігі көп сатылы стендпен де байланысты: бұл ішінара сортты будандастыру мен себу технологиясының ерекшелігіне тікеле әсер етеді.

Жауын-шашынның аз болуы және ауа райының ыстық болуы топырақтағы ылғал қорының динамикасына кері әсерін тигізді. Бұл әсіресе өсімдік қалдықтары аз, сабақтары төмен егістіктерде айқын байқалды. Бұл жерде өсімдіктерінің екінші жартысында, ағымдағы жылы гүлдену-дәндік толтыру фазасында айқын байқалған топырақ ылғалдылығы мен қоректік заттардың мазмұнының кеңістіктік өзгеруін есепке алудың маңыздылығын атап өткен жөн. Бұл өсімдіктердің биіктігі мен біркелкі болмауына байланысты.

Біздің қауіпті аймақ ретіндегітабиғаттың тағы бір қиындығы - аяздың түсуі. Астықтың зақымдану сипаты температураға да, дәннің пісу фазасына да байланысты болады. Дәннің ылғалдылығы 55-60% болғанда дәннің мұздауы өнгіштігінің толық жоғалуына әкелуі мүмкін. Толық сүтті пісу фазасында (ылғалдылығы шамамен 50%) эмбрион тұрақты болады және минус 2-3 градус аяздан кейін өну жоғалуы байқалмайды. Балауыздың пісу кезеңінде (ылғалдылық 38% -дан төмен), егістік қасиеттері минус 5-7 градус аязда да сақталады.

Бидайдың сүтті пісу фазасындағы аяз түссе дәннің әлсіздігін тудырады, ақуыз азотының мөлшері азаяды, ұн тарту сапасы нашарлайды, клейковина сапасы төмендейді. Қатты жауын-шашын жүзім бұтағында немесе желектерде «тамшылау» немесе дәннің өніп шығуын тудыруы мүмкін. Жаңбырдың көп түсуі төмендеген масақтармен салыстырғанда «тік» құлақтарда дәннің өнуін тудыруы мүмкін. Біздің диқандарымыз соңғы кезде қызыға бастаған шетелдік (қысқа сабақты) сорттардан байқауға болады. Астық жинау әдістерін таңдағанда және астықты топтастыру кезінде осы факторларды есте сақтау қажет.

Астық сабағының биіктігі өсімдіктің жоғары өнімділігінің көрсеткіші емес: ол сорттың ерекшеліктеріне байланысты. Мұндай жағдай дәннің табиғатына (мөлшеріне) және пісу жағдайларына байланысты.

Тазалау әдісін таңдау әртүрлі факторларға байланысты. Дәнді дақылдардың, атап айтқанда жаздық бидайдың тікелей комбинациясы астық жинау үшін келесі сипаттамаларға ие: танап аздап арамшөппен жабылған; астықтың біркелкі пісуі; қоюланған (тығыз) дәнді (тығыздығы шамамен 300 сабақтар / 1 м2); кішігірім сабақ (50 см артық емес). Бір кезеңді жинау астық толық піскен кезде және оның ылғалдылығы 25%-дан аспаған кезде басталады.

Бидайды жинаудың екі фазалы немесе бөлек әдісімен келесі жайттарды ескеру қажет: дәннің піскендігі балауыз және дәннің ылғалдылығы 25-35% артық емес. Орамдардағы астық массасы кезеңінде сабақтардағы қоректік заттардың арқасында дәннің пісетін уақыты бар. Егін жинаудың бұл әдісін қолдану келесі жағдайларда негізделген: тұқымдық учаскелерді жинау; біркелкі емес жетілу; тұру тенденциясы; жоғары сабақ; жоғары сапалы астықтың және, тұтылып қалған учаскелердің қалыптасуы.

Сұр дақылдарды (арпа, сұлы, тары), бірқатар бұршақ дақылдарын (бұршақ, соя, вика, ноқат және т.б.) және майлы дақылдарды (рапс, зығыр, мақсары, қыша және т.б.) жинау кезінде бөлек жинау әдісін негізгі деп санау керек. .). Бұл дақылдардың биологиялық ерекшелігі - тұқымның біркелкі жетілмегендігі және дәннің түсіп қалуға бейімділігі. Жүзім бұтасында шамадан тыс болса, өнімділіктің айтарлықтай жоғалуы сөзсіз.

Астық жинаудың агротехникалық шарттары: кесу биіктігі мақсат пен міндетке байланысты және сабақтың биіктігіне байланысты белгіленеді: өсімдік биіктігі (60 см-ден төмен), кесу биіктігі 10-14 см деңгейінде болуы керек. Жоғары сабақпен кесудің биіктігін 12-18 см деңгейіне дейін көтеру керек. Жауын-шашынның жоғары ықтималдығы болған кезде жоғарырақ кесу орынды.

Арнайы техникалық құралдармен жинаған кезде, техникалық себептерге байланысты кейбір сабақтарды кесу биіктігі 15 см-ден кем емес. 3-4 см кесу биіктігін қамтамасыз ететін арнайы колонкалар бар, бұл әсіресе майлы және бірқатар бұршақ дақылдарын жинау кезінде маңызды.

Егін жинау кезінде өте маңызды сәт - астықтың жоғалуы. Комбайннан өткеннен кейін және бастыру кезінде шығын болуы мүмкін. Шетелдерде жасалған комбайндар бастыру мен сұрыптау кезінде ұсақ және «сынған» дәндерді өткізіп жіберетінін ескеру қажет.

Піспеген астықтың араласып кетуіне және арамшөп тұқымдарының болуына жол бермеу үшін егістің шеттерін бөлек шабу керек. Бұл әсіресе көрші егістіктердің сорттарымен араласпау үшін тұқымдық учаскелерге қатысты. Шламдар бөлек және тек коммерциялық мақсатта жойылады.

Бункердегі таза астықтың массасы тікелей біріктіру үшін кемінде 95% және желмен бастыру үшін 96% дейін болуы керек. Екі кезеңді жинау арқылы жоғары сапалы тұқымға кепілдік беріледі. Маңызды мәселе - егін жинау бағытын таңдау: егіс бойымен шабу кезінде бастыру жақсырақ болып көрінеді, бірақ кейбір жағдайларда қатарлар бойымен шабу кезінде комбайнның кескіш тақтасы қатардағы сабаққа қарсы шабуы қажет. Сол кезде массасы көбірек болуы ықтимал. Бұл жағдайда жақсы бастырылады және ысырап аз болады. Бұл сабақтың тығыздығы мен биіктігіне, қатар аралығының еніне байланысты болады. Қатар бойымен қозғалған кезде комбайн аз шайқалады, ал дән тазалау жүйесі ырғақтырақ жұмыс істейді.

Енді нені ескеру керек. 22-25 мамырдан кейін егінге тамыз айындағы қатты жауған жаңбырдан кейін, нанның жақсы күйі және жапырақтың «жұмыс істейтін» аппараты (жалау жапырағы) саңырауқұлақ ауруларының белгілері, ең алдымен жапырақ тоты пайда болды. Тамшы-сұйық ылғалдылық (түнде салқын және ылғалдың конденсациясы жапырақтарда, шықта пайда болады) және шамамен 20 градус температурада (бұл қазір байқалады) ауру өте тез дамуы мүмкін. Бидай дамуының ерте кезеңдерінде бұл бір масақтағы дәндердің санына әсер етуі мүмкін. Сүтті балауыз пісу фазасында бұл табиғатқа, 1000 тұқымның салмағына және дәннің сапасына әсер етеді. Мұндай жерлерде фунгицидтермен профилактикалық емдеуді жүргізген жөн.

Тағы бір ескеретін маңызды жайт – кеш жауған жаңбырдан кейінгі қосжарнақты және астық тұқымдас арамшөптердің екінші толқынының өнуі. Бұл жағдайларда екі фазалы тазалау тиімді. Бұл өсімдіктерді жалпы биомассада дақылдарды кептіру арқылы жүзеге асады. Аяз көтерілсе арамшөптердің едәуір бөлігінің өлуі мүмкін. Бұл, ең алдымен, тары арамшөптеріне қатысты.

Егін жинаудың перспективті әдісі бар - бұл үстіңгі тақтайшаны пайдалану. Бұл ретте комбайнның өнімділігі 40-50 пайызға артады, отын шығыны азаяды. Ал маңыздысы – болашақ егіннің іргетасы жасалуда: егістікте биомасса жасау, қар массасын ерте және тиімді жинақтау. Аршу машиналарын пайдалану астық ылғалдылығы жоғары (30% дейін) егінді жинауға мүмкіндік береді.

Егіннің біркелкі емес және кеш пісуі кезінде дақылдарды құрғату қолданылады. Реглон контактілі гербицид өсімдік құрғатқышы ретінде жиі қолданылады және тұқым шаруашылығына аз зиян келтіреді, ол дәннің көп бөлігі піскен кезде қолданылады. Бұл тез әсер ететін гербицид. Глифосат тұқымдардың және әсіресе бұршақ дақылдарының өнуіне теріс әсер етуі мүмкін. Тұқымның ылғалдылығы 30% төмен болған кезде қолданған дұрыс.

Талдау көрсеткендей, 15 мамырдан кейінгі себу мерзімі ерте егістікпен салыстырғанда салыстырмалы түрде жақсы бидай өнімін қалыптастырды. 30 мамырдан кейін дәнді дақылдар орта және кеш өне бастайды.Сүттеу кезеңде мұндай танаптардың өнімділігі ауа райы жағдайына байланысты болады.

Өкінішке орай, бізде сенімді, ұзақ мерзімді болжамдар жоқ. Бұл тым ерте және тым кеш егіннің зиянкестермен, аурулармен және аяздардан зақымдану қаупі бар егіс мерзіміне қатысты ұстанымдарымызды тағы да растайды. Ағымдағы жылдың 16 тамызында шығымдылық деңгейі 14-16 цн/га, болды. Мұндағы себу мерзімі 15 мамырға дейін болған. уақытта бидай дәні балауыз піскен күйде еді. 22-25 мамырдан кейінгі дақылдар сүтті-балауыз пісу фазасында болды. Демек әлі жетіле қоймаған. Өнімділік деңгейі 10-12 ц/га дейін болса, бидайдың пісуі балауыз фазасында – балауыз пісуінің аяқталуында болады. Мұндай дақылдарды тамыз айының соңына қарай жинауға дайын болып тұрады. Екі кезеңді жинау үшін қатар аралығы бірдей болған маңызды. Әдетте, төмен өсетін бидай қатар аралық кеңістікке түсіп кетуі мүмкін, сонымен қатар жауын-шашын бұл жағдайды қиындатуы мүмкін. Бидай дәнінің ең жақсы сапасы балауыз пісу фазасының ортасында бөлек жинау әдісімен қалыптасады. Бұл жағдайда шабу тікелей біріктіру алдында басталады. Ылғалды ауа-райында орамдарда қабаттау бидай дәнінің технологиялық қасиеттерін күрт төмендетеді: шыны тәрізділік, клейковинаның сапасы төмендейді. Орамдарды іріктеу және бастыру дәннің ылғалдылығы 17%-дан жоғары болмаған кезде жүргізілуі керек. Желдеткіштердегі астық аяздан аз зақымдалады.

Уақыт өткен сайын құрғақшылық қайталана береді. Мұны ескеру керек. Осы онжылдыққа дейін циклдік құрғақшылық болды және олар ұзақ жылдар қатарынан созылмады. 32-35 градус және одан жоғары ыстық күндер жиілеп кетті. Вегетациялық кезеңде жел режимі, ерте көктемгі және жазғы құрғақ желдер тұрақты болды. Бұл биологиялық әртүрлілік пен биомассаның төмендеуіне әкелуі мүмкін, бұл жердің деградация қаупін тудырады. Тәуекелдер ауыл шаруашылығы техникасы мен интенсификация құралдарының жоғары бағасымен байланысты болады.

Ауыл шаруашылығы өндірісінің тұрақтылығын арттыру үшін өсіру жүйелерін, агробиоәртүрлілікті барынша азайтуға, топырақ процестерін, өсімдіктердің өсуі мен дамуын басқаруға, жергілікті селекцияның бейімделген сорттарын пайдалануға, технологиялық процестерді цифрландыруға негізделген аймақтық ғылыми негізделген, арзан өсіру жүйелері перспективалы болады. Сабан және өсімдік қалдықтарын мульча түрінде пайдалану тікелей себудің тиімділігін арттырады, топырақ-өсімдік жүйесіндегі су балансын жақсартады. Дәл егіншілік жүйесінің элементтерін пайдалану аудан бірлігіне жұмсалатын қаржылық шығындарды азайтады, топырақ құнарлылығының кеңістіктік ауытқуын және өнімділіктің ауытқуын азайтады.

Қанат АҚШАЛОВ,

А.И. Бараев атындағы Астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығының ғылыми қызметкері


Мақала Акмолинская правд басылымынан алындыскачать dle 12.0
900 -рет қаралды

Басқа да


Серіктестер
Наверх Наверх