А.И. Бараев атындағы АШҒӨО егін жинау жұмыстары аяқталды


Жаңалықтар

  Қазіргі таңда егін жинау науқаны сәтті аяқталды, оның нәтижелері барлық фермерлерді қуанта алмайды. Ауа-райының климаттық жағдайлары қолайлы болды, жаңбырдың орнына күн шуақты күндер келді, бұл жоғалған уақыттың орнын толтыруға мүмкіндік берді. Табиғи факторлардан басқа, А. И. Бараев атындағы АШҒӨО ғалымдары ұсынған ауыл шаруашылығы тауарын өндірушілер үшін бірқатар маңызды алдын алу шаралары қазіргі егін жинау науқанының нәтижесіне айтарлықтай әсер еткені сөзсіз, бұл агротехнология мен минералды тыңайтқыштарды қолдану, ауыл шаруашылығы дақылдарын өсіру және өсімдіктерді биылғы жылы әр қадамда болған аурулардан қорғау болып табылады.

  Еңбек ұжымының жиналысында Орталықтағы барлық күзгі-танаптық жұмыстарын қорытындылай келе, «А. И. Бараев атындағы АШҒӨО» ЖШС Басқарма Төрағасы Т. В. Савин егін жинау науқанының сәтті аяқталуында адами ресурстардың рөлі, атап айтқанда бұл механизаторлар, жүргізушілері мен қырман қызметкерлері, басқа да барлық қызметтерге үлкен ризашылықтарын білдіргенін ерекше атап өтіп, осы жауапты кезеңде барлығына адал жемісті еңбегі үшін алғыс білдірді. Күзгі жұмыс кезеңінде ұйымдастырылған жұмысқа биылғы жылы сатып алынған 2 астық жинайтын комбайн көмектесті. Негізінен егістікті бидай алады. Биылғы вегетациялық маусым толығымен сәтті болған жоқ. Бірақ ауа райының қолайсыздығына қарамастан бидайдың орташа өнімділігі 19 ц/га құрады, бұл облыстық және аудандық көрсеткіштерден жоғары. Себуден бастап егін жинауға дейінгі ғылыми құрамдастың болуы алынған егіннің нәтижесі мен көлеміне айтарлықтай әсер ететінін бәрі біледі. Осылайша, жақсы өнім алудың кілті агротехнологиялар мен өсіру тәжірибесін сақтау болып табылады. Егін жинау жұмыстарымен қатар А. И. Бараев атындағы АШҒӨО ғылыми мамандары келесі жылы жақсы өнім алу үшін негіз болып табылатын егістікті өңдеуге бірден кірісті. Кез-келген әрекет ғылыми зерттеулермен расталады және іс жүзінде мұндай тандем жақсы өнім береді.

  Биылғы жылдың күзінің қорытындысы бойынша орталықтың бас ғалымы агроном Ташенов Мақсұт Жалелұлы да сөз сөйледі. Бидайдың өнімділігі гектарына 19 центнерге жетеді, солтүстік өңірлердің егістіктерінде орташа өнімділік 13-15 центнерден аспайды. Біздің аналитикалық зертханалардың мәліметтері бойынша клейковина мөлшері 23-26% құрайды. Сондай-ақ, ғалымдар өз селекциясындағы бидайдың жаңа сорттарын сеуіп, егістіктерде жақсы нәтиже көрсеткенін, олардың өнімділігі 17-ден 27 ц/га дейін болғанын атап өтті. Мысалы, біздің селекционерлеріміздің жаздық бидайының жаңа сорты «Таймас» туралы айтатын болсақ, ол 90-95 күнде піседі. Ол жоғары өнімділікпен және құрғақшылық пен ауруларға төзімділікпен ерекшеленеді. Біз жаңа сорт өзінің сипаттамалары бойынша Шортандинская-2014 және Шортандинская-2012 сорттарынан кем түспейтіні туралы нақты айта аламыз. Ағымдағы жылы «Таймас» өнімділігі бойынша ең жоғары нәтиже көрсетті, ол 35-38 ц/га құрады.

  Қазіргі уақытта алынған тұқым материалы өңдеу және тазарту процедураларынан өтеді. Орталықтың қоймаларына 1 мың тоннадан астам жоғары репродукциялы тұқым сақтауға салынды. Барлық тұқым материалы заманауи тұқым тазалағыштарда тазарту процедурасынан өтеді. Айта кету керек, жақын арада АШТӨ өндірілген тұқымдарды сатуды бастайды және бүгінде АШТӨ-ден көптеген өтінімдер келіп түсуде. Осыған байланысты ғалымдар тауар өндірушілерге өтінімдерді тездетуге кеңес береді, толығырақ ақпарат алу үшін Сіз Орталыққа және А. И. Бараев атындағы АШҒӨО ресми сайтына жүгіне аласыз.

скачать dle 12.0
2 996 -рет қаралды

Басқа да


Серіктестер
Наверх Наверх