А.И. Бараев атындағы АШҒӨО-да жалаңаш тұқымды арпаның жаңа сорттарын жасау бойынша селекциялық жұмыс
Главная / Жаңалықтар / Жаңалықтар
Арпа-жер шарының барлық континенттерінде таралған жетекші дақылдардың бірі. Әлемде арпаның егіс алқабы шамамен 60 млн. га құрайды, ол өндіріс көлемі бойынша көшбасшылық позицияны иеленеді, әлемде төртінші орынға ие. Егіннің негізгі бөлігі тек мал азығы ретіндеөсіріледі.
Арпа-жаздық бидайдан кейін егіс алқаптары бойынша екінші орын алатын Қазақстанның жетекші мал азықтық дақылы. Соңғы жылдары арпа егістігін ұлғайту үрдісі байқалды. 2019 жылы егістік алқабы (2,9 млн.га) болды. Алқаптардың айтарлықтай ұлғаюы республикада етті мал шаруашылығын дамытудың мемлекеттік бағдарламасын іске асыруға байланысты. Арпаның негізгі егіс алқаптары ҚР солтүстік облыстарында: Ақмола, Солтүстік Қазақстан және Қостанай облыстарында шоғырланған.Арпа-жан-жақты пайдаланылатын мәдениетті дақыл. Арпа дәні құнды жемшөп, азық-түлік және техникалық дақыл болып саналады. Ол мал азықтық мақсатта қолданылады (ірі қара, шошқа және құстарды бордақылау үшін), Жарма (перловка, арпа), ұн, кофе сусындары, сыра өндіруге қызмет етеді. Арпа уытынан алынған су сығындылары медицинада, тоқыма және былғары өнеркәсібінде қолданылады.
Қазіргі жағдайда ауылшаруашылық тауар өндірушілері жаңа сорттарға жоғары талаптар қояды, өйткені сорт ауылшаруашылық өндірісінің негізі болып табылады. Жылдар бойынша жоғары өнімділік пен тұрақтылықпен, экономикалық пайдаланудың алуан түрлілігімен қатар, жаңа сорттар қоршаған ортаның стресс факторларына бейімделудің жоғары деңгейіне ие болуы керек. Барлығын бір сортта біріктіру мүмкін емес, сондықтан "А.И. Бараев атындағы АШҒӨО" ЖШС – да арпаның селекциясы жарма, жемшөп және жемшөп сорттарын құру бойынша бірнеше бағытта жүргізілуде.
Осыған байланысты арпаның жалаңаш тұқымды сорттары қауызды сорттарға айтарлықтай бәсекелестік тудырады, олардың күшті жағы олардың дәнінің сапасы болып табылады. Қабыршақты аналогтармен салыстырғанда, жалаңаш тұқымды арпалары ақуыз, аминқышқылдары, биогендік макро - және микроэлементтер және басқа заттардың жоғары құрамымен сипатталады. Талшықтың азаюына байланысты жалаңаш тұқымды сорттар дәнінің жемшөп құндылығы қауыздығы қарағанда әлдеқайда жоғары. Қоректік заттардың сіңімділігі мен жануарлардың өсу энергиясы диетадағы талшықтың мөлшеріне байланысты. Жалаңаш тұқымды сорттарының кариопсы гүлді таразылардан бос, және бұл жағдай жас жануарларды тамақтандыруды ұйымдастыруда маңызды емес талшықтың төмен деңгейін анықтайды. Жалаңаш тұқымды арпа жануарларды, әсіресе моногастриялық және құстарды тамақтандыруда қолданылады.
Жалаңаш тұқымды арпа-бұл тамақ өндірісі үшін перспективалы дақыл. Жалаңаш тұқымды арпа дәнінің жармасы мен қабыршақтары жақсы дәм мен тұтынушылық қасиеттерге ие.Азық-түлік өндірісіндегі артықшылықтардың бірі-электр энергиясының өзіндік құнын төмендету.
Жалаңаш тұқымды арпаға деген қызығушылық функционалды және диеталық тамақтану үшін сорттарды құру мүмкіндігімен байланысты. Астықтағы ақуыз мөлшері мен оның сапасын арттыру мәселесі тамақтануда маңызды практикалық мәнге ие. Жалаңаш тұқымды арпада аз талшық және көп энергия бар. Адамның энергиясы дене температурасын ұстап тұруға, барлық физиологиялық функциялар мен биохимиялық процестерді орындауға, бұлшықеттердің механикалық жұмысын орындауға, сондай-ақ тағамды сіңіруге және ассимиляциялауға жұмсалады. Адам тұтынатын энергия мен оның денесі тұтынатын энергия арасындағы тепе-теңдікті сақтау керек. Бұл дұрыс тамақтанудың алғашқы заңы.
Әлемдік коллекцияда арпаның мәдени түрлерінің арасында көптеген жалаңаш тұқымды формалар бар. Селекциялық жұмыстың тиімділігін арттыру үшін әртүрлі бастапқы материалдарды зерттеудің маңызы зор. Экономикалық құнды белгілер кешенінің бір сортында үйлесуі қазіргі заманғы таңдаудың мақсаты болып табылады. Жаңа сорттарды құру үшін бастапқы материалды таңдау мәселесі өнімділікті арттыру тұрғысынан да, өсімдіктердің ауруларға төзімділігі мен өнім сапасына қатысты міндеттердің күрделенуіне байланысты маңызды болып қала береді.
Селекцияның жетістігі, ең алдымен, асыл тұқымды өсіру үшін ата-аналық компоненттерді дұрыс таңдауға және экономикалық пайдалы белгілер мен қасиеттерді біріктіретін сорттарды одан әрі таңдауға байланысты. Егер жергілікті бастапқы материал негізге алынған болса, селекцияны тиімді жүргізуге болады. Ата-аналық жұптарды кесіп өту үшін таңдағанда, біз оң және аз теріс белгілері бар сорттарға ерекше назар аударамыз. Екі ата-ананың да оң белгілері бар өсімдіктер екінші ұрпақта өте жоғары жиілікте пайда болады. Сондықтан таңдаудың сәттілігі тез және салыстырмалы түрде сенімді болады.
Жалаңаш тұқымды арпа-бұл астық сапасын таңдаудың құнды көзі.Қауызды сорттармен салыстырғанда олар ақуыз мөлшері (15-20%), маңызды амин қышқылдары, майлар, дәрумендержоғары.Дәндегі ақуыздың мөлшері әртүрлілікке байланысты, бірақ ол өсімдіктердің вегетациялық кезеңіндегі метеорологиялық жағдайларға байланысты жылдар бойы айтарлықтай өзгеруі мүмкін. Табысты таңдау жоғары өнімділігі бар бастапқы материалды таңдауды қамтиды, ол қиылысқан кезде басқа құнды параметрлері бар көздермен біріктіріледі.Құрғақ жағдайда арпа сорттарындағы ақуыз мөлшері едәуір артады, ал астықты қалыптастыру және құю үшін қолайлы жағдайларда оның құрамы барлық сорттарда төмендейді.Жаздық арпаның жалаңаш тұқымды сорттары фермерлердің талаптарын қанағаттандыруы керек. Арпа дәнін пайдаланудың әртүрлі бағыттары астық сапасына әртүрлі (кейде қарама-қарсы) талаптарды анықтайды. Арпаны азық-түлік және мал азықтық мақсаттары үшін пайдалану кезінде қажет болатын астықтағы ақуыздың жоғары мөлшері арпаны қайнату қажет болған жағдайда мүлдем қажет емес. Ірі және жақсы дайындалған астықты құрайтын арпа сорттарын өсіру дақыл өсірудің тиімділігін арттырады.
Ақмола облысы, Солтүстік Қазақстанның қуаңшылық жағдайлары үшін түсімділіктің ғана емес, сондай-ақ астық сапасының тұрақтылығымен сипатталатын жаздық арпа сорттарын жасау өзекті болып табылады.
ҚР Селекциялық жетістіктерінің мемлекеттік тізіліміне голозерлі арпаның сорттары енгізілген: Омский голозерный 1 (2016 ж.) және Целинный голозерный (2017 г.). Қазіргі жағдайда жалаңаш тұқымды формалары маңызды болып табылады және селекциялық перспективаға ие.Соңғы кезеңде жалаңаш тұқымды арпаның перспективалық желілері сынақтан өтуде, олардың біреуі мемлекеттік сынаққа берілетін болады.Біздің орталықта жалаңаш тұқымды арпаның жаңа сұрыптарын жасау бойынша селекциялық жұмыстар жалғасуда.
Слепкова Н.Н.
А.И. Бараев атындағы АШҒӨО
аға ғылыми қызметкері