Ғылым мен технологияның онжылдығы аясындағы "Климаттың жылынуы жағдайында дәнді бұршақ дақылдары селекциясының өзекті бағыттары" атты халықаралық дөңгелек үстел
Жаңалықтар
Омск мемлекеттік аграрлық университетінде 18-19 желтоқсанда Ғылым мен технологияның онжылдығы аясындағы "Климаттың жылынуы жағдайында дәнді бұршақ дақылдары селекциясының өзекті бағыттары" атты халықаралық дөңгелек үстел өтті.
Дөңгелек үстелге келесі ғылыми мекемелер қатысты: Омск мемлекеттік аграрлық университетінің ғалымдары, «А.И. Бараев атындағы Астық шаруашылығы ҒӨО» ЖШС (Қазақстан Республикасы), «Күріш ФҒО» (Краснодар қ.), Омск АҒО, аудандық ШФҚ өкілдері, АТФ білім алушылары.
Халықаралық дөңгелек үстелде ОмГАУ Агротехнология факультеті ғалымдарының дәнді бұршақ дақылдарының селекциясы, генетика және тұқым шаруашылығы бойынша ғылыми әзірлемелері ұсынылды, өңірде және көрші елдерде дәнді бұршақ дақылдарының өсіру перспективалары, олардың тағамдық құндылығы мен халықтың тамақтануындағы маңыздылығына, оларды өсіру, сақтау және қайта өңдеу технологиясының ерекшеліктеріне, сондай-ақ дақылды өсірудің экономикалық тиімділігі мен рентабельділігі талқыланды.
Алғашқы баяндаманы оқу-тәжірибе шаруашылығының директоры, бау-бақша, орман шаруашылығы және өсімдік қорғау кафедрасының меңгерушісі а.ш.ғ.к., доцент Владимир Николаевич Кумпан әртүрлі елдердің ғалымдары арасында ғылыми ақпарат алмасу бойынша осындай іс-шараларды өткізудің, сондай-ақ ғылымға өндіріс өкілдері мен талантты жастарды тартудың маңыздылығын атап өтті.
Баяндамалардан кейін климаттың жылынуы жағдайында дәнді бұршақ дақылдарының селекциясы бойынша өзекті мәселелер талқыланып пікірталас өтті. Бүгінгі таңда Омск мемлекеттік аграрлық университетінде "Ғылым мен технологияның онжылдығы" аясында студенттердің мәлімделген ғылыми зерттеулерді, атаулы стипендияларды, тағылымдамаларды және т.б. орындауға гранттар алудың үлкен перспективалары мен мүмкіндіктері бар екендігі атап өтілді.
Халықаралық дөңгелек үстелге қатысушыларға Омск МАУ селекциясының дәнді бұршақ дақылдарының жаңа сорттарын пайдалана отырып, тағамдардың дәмін тату ұсынылды, ал тілек білдірушілер университет селекциясының дәнді бұршақ дақылдарының ең жақсы үлгілерінің тұқымын алды.
Қорытындылай келе, іс-шараға қатысушылар қызықты және пайдалы ақпарат үшін спикерлерге алғыстарын білдіріп, осындай іс-шараларды тұрақты түрде өткізуді ұсынды.